(VIDEO) Primul exemplar produs în istoria lui Land Rover Defender, din 1948, a traversat acum deşertul Gobi din Mongolia, după ce a fost găsit într-un hangar şi restaurat

7 August 2023, 14:34
Redacţia PiataAuto.md
Land Rover Defender, aşa cum fusese lansat el în 1948, are fără îndoială meritul de a fi dat start unui întreg segment nou de maşini aventuriere, disponibile nu doar pentru armatele lumii, ci şi pentru exploratori sau oameni care ar vrea să muncească cu ele la ferme, înaintând pe drumuri neasfaltate şi dificile. Ei bine, o întreagă legendă exista până de curând despre exemplarul de producţie cu numărul 1 din istoria Land Rover. Se ştia că acesta avea numărul de înmatriculare JUE477 şi că trebuia să fie livrat iniţial regelui, dar în ultimul moment s-a decis livrarea lui obişnuită, către un profesor din provincie. Dar urma acelei maşini se pierduse în timp şi doar legendele mai vorbeau că ea ar mai exista pe undeva, la o fermă din nord-estul Angliei.
Apoi, într-o bună zi de primăvară, acea maşină a fost observată de un pasionat şi inspectată în detalii. Legenda s-a adeverit. Era Defenderul cu numărul 1, renumitul JUE477, doar că timpul a fost nemilos cu el, date fiind condiţiile de păstrare, şi acesta era într-o stare jalnică.
Rugina îl măcinase aproape total, până şi cadrul său fiind rupt din cauza ruginii. Aşa cum spun cei care l-au văzut în acea stare, era probabil Defender-ul în cea mai proastă stare din câte s-au văzut.
Ultimul proprietar legal al maşinii decedase, iar familia care l-a moştenit a decis să-l vândă aşa, în starea în care este, apelând la un cunoscut restaurator de Land Rover. Cu ajutorul lui a fost organizată şi o licitaţie corectă, iar maşina, acel prim exemplar de Land Rover Defender din istorie, cu povestea deja confirmată de experţi, a fost vândut.
Cumpărătorul a fost nimeni altul decât Jim Ratcliffe, unul din cei mai avuţi oameni de afaceri din Marea Britanie, mult mai cunoscut în ultimii ani printre pasionaţii auto pentru o altă realizare remarcabilă a sa: Ineos Grenadier. Da, acesta e omul care a cumpărat fabrica smart de la Daimler, a reutilat-o complet, iar între timp a conceput un offroader adevărat, care să continue filosofia lui Land Rover Defender, dacă tot modelul clasic ieşise din producţie. Iar acum Ineos Grenadier e deja în producţie şi îndeplineşte acest rol frumos în lumea auto.
Ei bine, el a fost cel care a fost de acord să restaureze acel prim exemplar de Defender pe care-l cumpărase. Şi n-a fost deloc uşor.
Cel mai logic lucru, ar fi fost să se renunţe la cadrul original, rupt şi ruginit. Dar s-ar fi pierdut identitatea maşinii. Aşa că s-a mer pe reconstrucţie şi păstrare a maşinii cât mai aproape de original, ba chiar păstrare a ei într-o stare semi-afectată de aspectul ruginit.
Doi ani a durat restaurarea maşinii. Iar aici istoria devine şi mai interesantă, pentru că Jim Ratclife n-a ales s-o pună pur şi simplu în garajul său şi s-o admire, ci a vrut să se aventureze cu ea în traversarea deşertului Gobi din Mongolia, alături de o coloană de alte maşini clasice, dar şi câteva exemplare de Grenadier pentru asistenţă.
Deşertul Gobi e unul din cele mai dificile din lume pentru un vehicul, mai ales când se alege un traseu cu adevărat dificil, prin denivelări şi nisip. Dar acest Land Rover din 1948, produse acum 75 de ani, a rezistat cu excelenţă, chiar dacă a fost efectiv reînviat din comă.
A fost o provocare excepţională, care a durat 3 săptămâni în continuu! Acum, acest prim Land Rover din istorie a scris cel mai glorios capitol din cartea sa!
E o istorie unică, deci, cu un simbolism excepţional, atât pentru proprietarul actual al acestui Land Rover, cât şi pentru toţi pasionaţii de Defender sau Grenadier din lume. Dar şi pentru toţi pasionaţii auto cu spirit de aventurier în ei!
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
1,341
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!