Nava MS Leonie a eşuat în ape de adâncime mică din Finlanda, din cauza unui căpitan adormit

4 Septembrie 2023, 16:32
Redacţia PiataAuto.md
Un incident maritim cu totul neobişnuit a avut loc acum 3 zile în Finlanda, cu o operaţiune de recuperare care a durat pe parcursul week-end-ului. Nava cargo finlandeză MS Leonie, construită acum 100 ani, în 1923, a eşuat în apele de mică adâncime din arhipelagul Aland, deoarece căpitanul a adormit şi a omis momentul în care trebuia să direcţioneze corect nava aproape de ţărm. Mai mult ca atât, autorităţile spun că, de fapt, căpitanul era şi în stare de ebrietate.
Nava de un secol vechime continuă să mai opereze în misiuni cargo, având o lungime de 49 metri. În ziua eşuării ea plecase din Godby şi se îndrepta spre Naantali, lângă oraşul Turku din vestul Finlandei. Nava avea la bord un echipaj forma din 3 persoane şi transporta ovăz.
După ceva timp de manevrări lente printre insulele arhipelagului, la un moment dat nava a luat-o pe o traiectorie nefirească spre nord şi a ajuns într-o zonă de adâncime mică a mării, apropiată de un ţărm. Aici nava a atins fundul mării şi a rămas blocată. Autorităţile au intervenit imediat în încercarea de a evita scurgerea unor eventuale lichide tehnice în mare şi de a debloca nava.
Căpitanul, pe nume David Saari, a fost foarte rapid în a recunoaşte în faţa presei că el se face vinovat de incident, pentru că ar fi adormit şi ar fi ratat momentul manevrării corecte. Doar că ceva mai târziu, şeful echipei de investigare a incidentului din Finlanda, Tommi Lehtonen, a anunţat că a fost făcut şi un test de alcoolemie, iar căpitanul avea 0,5 mg/L în aerul expirat. Deoarece rezultatul nu a fost nul, i s-au prelevat probe biologice, iar rezultatul acestor teste va servi drept probă la dosarul anchetei. Aşa că acum căpitanul riscă sancţiuni grave şi o posibilă descalificare din dreptul său de a mai conduce nave.
Nava a fost deblocată şi a putut naviga de una singură spre un port din apropiere, pentru inspecţii tehnice avansate.
0
5,301
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!