(VIDEO) Un rus a pus o Lada în apă sărată de mare pentru o lună, pentru a afla ce se va întâmpla cu ea

4 Septembrie 2023, 15:27
Redacţia PiataAuto.md
Modelele Lada au şi în mod normal probleme cu rugina, mai ales cele construite mai târziu, în timp ce despre modelele timpurii se spune că au metalul mult mai calitativ şi mai rezistent în timp. Ei bine, dar atunci când în ecuaţie intervine apa sărată, procesul de coroziune poate lua întorsături neaşteptate. Un rus a pus o Lada 2109 Samara în apă sărată de mare pentru tocmai o lună, ca să afle ce se va întâmpla cu Lada sa în rezultat.
Acesta era convins că la nivel estetic, maşina ar putea arăta rău peste o lună, dar la nivel mecanic, estima că ea ar putea chiar şi să pornească şi să funcţioneze. Înainte de scufundarea în apă, acesta a pornit motorul pentru a-i asigure pe toţi că e funcţional.
Într-un soi de piscină gonflabilă, a fost pregătită apa sărată, într-o concentraţie similară cu cea de mare, punându-se o jumătate de tonă de sare acolo. Iar ulterior maşina a fost pusă în piscină cu o macara.
Ce-i drept, apa a ajuns cam la jumătate din înălţimea sa, dar a fost suficient cât să acopere în întregime capota şi compartimentul motor, dar şi habitaclul, până la linia montanţilor.
Peste o lună, maşina nu mărea modificată substanţial în aspect, la prima vedere. Dar, la o privire mai atentă, toate suprafeţele metalice neprotejate de vopsea au ruginit puternic, inclusiv mici detalii.
Chiar şi piesele de aluminiu şi-au schimbat aspectul. Deşi multe suprafeţe au fost complet scufundate în apă şi n-au avut oxigen din abundenţă, apa sărată şi-a făcut efectul şi maşina a fost grav afectată.
Blocul motor şi cel al chiulasei, construite dintr-un aliaj cu mai mult zinc, au părut mai puţin afectate. Deşi cu depuneri pe ele, aspectul motorul dădea speranţe că ar putea exista şanse să mai pornească, dacă firele electrice din jurul său n-au fost afectate ireversibil.
Demarorul a supravieţuit, dar nu şi pompa de benzină, care s-a dezintegrat de la rugină. Componentele sistemului electric au fost aproape toate afectate ireversibil. A trebuit înlocuit şi carburatorul şi motorul a trebuit dezasamblat şi uscat pentru a exista şanse de a fi resuscitat. Pentru că e vorba anumite de o resuscitare aici, nu de o repornire magică a unui motor, după ce a stat o lună în apă.
Motorul a putut fi reanimat şi repornit până la urmă, iar Lada a scos nişte turaţii, după o lună de stat sub apă. Sigur, după multă muncă de reanimare şi multe improvizaţii.
Vezi întregul experiment în video-ul de mai jos.
0
49,235
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!