(VIDEO) O maşină zburătoare produsă în Slovacia a efectuat primul zbor din lume cu pasager

26 Aprilie 2024, 20:29
Redacţia PiataAuto.md
Cehoslovacia de cândva, iar acum Cehia şi Slovacia, au o istorie bogată în inginerie aeronautică, cu multe realizări marcante în istoria aviaţiei. Iată că acum o companie din Slovacia a scris din nou istorie, realizând primul zbor din lume cu o maşină zburătoare cu pasager la bord. Iar pasagerul a fost renumitul muzician francez Jean-Michel Jarre, părintele muzicii electronice şi unul din cei mai inovatori oameni pe care i-a avut vreodată industria sa.
Maşina zburătoare nu e una absolut nouă, ea fiind prezentată acum câţiva ani lumii, iar în 2021 ea a efectuat şi primul zbor interurban dintre maşinile zburătoare, decolând din oraşul Nitra şi aterizând în Bratislava. Acel zbor, la fel ca şi alte zboruri realizate de maşini zburătoare dezvoltate în alte părţi ale lumii, avea la bord doar pilotul, fără a include şi un pasager civil, din afara echipajului de zbor.
Maşina zburătoare din Slovacia, numită AirCar şi dezvoltată de compania KleinVision, a obţinut certificatul de zbor în ianuarie 2022. În iunie 2023, apropo, şi o altă maşină din SUA, numită Alef A, a obţinut certificatul său de zbor, cele două modele devenind oarecum concurente, însă Alef decolează pe principiul de dronă, folosind elice ascunse în caroserie pentru elevare, în timp ce maşina zburătoare slovacă are aripi pentru a genera forţa de portanţă şi elevare, la fel ca un avion.
În ultimii doi ani, AirCar a efectuat peste 520 de decolări şi aterizări în diverse aeroporturi ale lumii şi a adunat 130 ore de zbor, zic inginerii din Slovacia. Iar acum a ajuns şi la etapa în care a putut lua primul pasager civil la bord, marcând astfel un moment istoric.
Maşina zburătoare slovacă are zona elementelor funcţionale din spate retractabilă, pentru a nu încurca în traficul urban. De asemenea, şi aripile sunt retractabile, astfel încât cu ele pliate maşina se încadrează în dimensiuni normale ale unui automobil.
Acum, în faza de prototip, ea foloseşte un motor cu combustie, de origine BMW, care dezvoltă 160 CP. Cu acest motor, maşina zburătoare cântăreşte 1.110 kg şi are o sarcină utilă de 200 kg, putând atinge o viteză de 190 km/h. Altitudinea maximă pe care o poate atinge e de 2.500 metri.
Cei de la KleinVIsion proiectează, însă, deja următoarea generaţie de maşină zburătoare, care va avea un motor uşor şi puternic, de 320 CP, deja foarte renumit în aviaţie, ce provine de la compania Adept. Cu acel motor, viitoarea maşină zburătoare din Slovacia va putea atinge 300 km/h şi va avea o autonomie de 1.000 km.
Vezi mai jos cum a avut loc zborul de acum, primul din lume cu pasager, al maşinii din Slovacia, alături de renumitul Jean-Michel Jarre.
0
8,799
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!