China pregăteşte lansarea primului său telescop spaţial, Xuantian, care va surclasa telescopul Hubble al NASA

16 Octombrie 2023, 21:16
Redacţia PiataAuto.md
China avansează intens în ultimii ani în tehnologiile sale spaţiale, iar de mai mult timp oamenii de ştiinţă de acolo pregătesc primul telescop spaţial al ţării pentru lansare. Acest telescop are numele de Xuantian şi promite să ofere un nivel nou de calitate şi profunzime al explorării vizuale a spaţiului, cu parametri tehnici care promit să devanseze telescopul Hubble celor de la NASA. Ei bine, de curând agenţia spaţială chineză a anunţat că a elaborat şi testat cu succes toate componentele viitorului telescop şi trece la etapa de asamblare finală a lui într-un corp întreg, pregătindu-l de lansarea acestuia în spaţiu, programată pentru anul 2024.
Anunţul important a fost făcut de inginerul şef al programului, Xu Shuyan, tot el şi cercetător astronom al Academiei de Ştiinţe din China. Lansarea va avea loc cu o rachetă chineză Long March 5B, dar data exactă încă nu e anunţată. E curios că noul telescop va ocupa aceeaşi orbită ca şi staţia spaţială chineză Tiangong, astfel încât să poată fi făcute mai uşor lucrări de mentenanţă. Chinezii pun un mare pe accent pe capacităţile acestuia, pe care le compară cu Hubble — telescopul care a făcut istorie pentru umanitate, din 1990 încoace, oferind imagini din cosmos făcute dincolo de atmosfera Pământului, şi reuşind astfel să pătrundă până la o afinitate nemaivăzută până atunci.
Foto: Racheta chinezească Long March 5B

Faptul că noul telescop pretinde că va întrece capacităţile lui Hubble poate suna oarecum firesc, întrucât Hubble a fost lansat acum 33 de ani, deci ar fi normal ca un nou telescop să-l întreacă. Însă unii oameni de ştiinţă din afara Chinei sunt sceptici faţă de aceste declaraţii, întrucât telescopul Xuantian va folosi o oglindă de doar 2 metri, mult mai mică în diametru, ceea ce ar putea rezulta într-o capacitate mai mică de captare optică.
Foto: Telescopul Hubble

Totuşi, Xuantian va avea o cameră foto cu o rezoluţie de 2,5 miliarde de pixeli, şi are un câmp de vedere care ar fi de 300 de ori mai mare decât Hubble, deci poate „vedea” o porţiune de 300 ori mai mare de cer atunci când e îndreptat într-un punct. Chinezii mai pretind că sensibilitatea analizei spectrografice a telescopului e mult mai mare, astfel încât imaginile oferite de noul lor telescop vor fi mult mai profunde şi vor oferi mult mai multe detalii.
Foto: Imagine capturată de telescopul Hubble

Iar acesta e şi rezultatul cel mai dorit, practic — un telescop care să dea mult mai multe detalii din imaginile pe care le surprinde, şi să ofere astfel informaţii preţioase despre galaxia noastră dar şi zone îndepărtate din univers, de unde lumina a călătorit miliarde de ani până la noi. Datorită câmpului de vedere mai mare, ar putea cuprinde imagini la scară mai mare inclusiv din galaxiile vecine, oferind astfel un tablou mai larg şi noi perspective ale fenomenelor din spaţiu.
O analiză directă a parametrilor arată într-adevăr capacităţi mult mai mari pe alocuri a noului telescop chinez, atât la rezoluţie cât şi sensibilitatea pe anumite diapazoane, dar diapazonul ultraviolet îndepărtat, de sub 200 nanometri, nu e acoperit aproape deloc, ceea ce mai oferă argumentele suplimentare scepticilor.
Foto: Componente ale noului telescop chinez Xuantian

Însă, vorbind cât se poate de obiectiv, însăşi ambiţia de a dezvolta un telescop spaţial atât de performant e una admirabilă pentru o ţară care mulţi ani nu s-a prea preocupat de asemenea elaborări de tehnologii spaţiale. Sigur, oameni de ştiinţă mai au de asamblat întregul telescop într-un produs integru şi ar mai putea întâmpina multe probleme la acele etape, dar până şi telescopul Hubble a avut o eroare majoră la oglinda sa, depistată abia după ce a fost lansat în spaţiu. Doar că acea eroare a fost ulterior corectată, iar contribuţia acestui telescop pentru umanitate a fost excepţională. Tocmai de asta, Hubble şi-a câştigat respectul unanim şi un statul de legendă. Iar atunci când un nou telescop se avântă în a-l devansa şi a-i continua povestea, aşteptările de la acesta vor fi uriaşe. Rămâne ca anul 2024 să arate cât de multe din aceste aşteptări vor fi adeverite de oamenii de ştiinţă vor fi adeverite.
Telescopul chinez Xuantian e descris ca având mărimea unui autobuz, iar durata sa minimă de viaţă e de doar 10 ani, faţă de peste 30, cât îi are Hubble deja.
Foto: Staţia spaţială chineză Tiangong
0
2,419
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!