Italdesign a creat un concept inspirat dintr-un prototip Audi clasic, care a stat la baza lui Scirocco, sugerând germanilor cum ar putea arăta un nou model electric

17 Octombrie 2023, 11:48
Redacţia PiataAuto.md
Maeştrii italieni de la casa Italdesign-Giugiaro, aşa cum e numele său complet azi, şi-au amintit de unul din cele mai frumoase prototipuri create de ei vreodată, acum 50 de ani, în 1973, pentru Audi. Acelei creaţii îi spunea „Asso di Picche” pe atunci şi întruchipa viziunea unui Audi al viitorului, în care liniile drepte şi simple urmau să predomine, iar proporţiile erau cheia unui design atemporal. E curios că acel prototip n-a mai ajuns să fie un model Audi, ci VW, pe baza lui fiind creat primul Scirocco! Ei bine, acum cei de la Italdesign spun că au conceput o nouă iteraţie a aceleiaşi filosofii, pentru următorii 50 de ani, şi le sugerează germanilor cum ar putea un nou model electric, Audi sau VW, care să aducă acelaşi design atemporal.
Foto: Prototipul Audi clasic

Noul prototip a fost creat deocamdată doar digital, pentru că e o iniţiativă independentă a italienilor, fără a fi contractaţi de Audi, şi are numele de „Asso di Picche In Movimento”. Şi italienii spun că acesta e conceput pentru a fi încadrat pe o platformă dedicată propulsiei electrice, având ampatament mai mare şi spaţiu prevăzut pentru baterii.
Noua creaţie se vrea la fel de aerată, încercând să impresioneze prin simplitate şi proporţii, dar totuşi altele sunt aceste proporţii, un pic mai greu de plăcut la prima vedere. Dar e adevărat că există elemente de design care ar putea fi încadrate frumos şi pe viitoare modele de producţie.
Montantul spate vrea să amintească de cel clasic, însă aceste derivă într-o aripă spate foarte evazată. În faţă, însă, aripile ies frumos un pic în sus. Partea la fel de interesantă e suprafaţa uriaşă de sticlă, care pare să acopere toată maşina, de la capotă şi acoperiş la hayon, şi aproape că nu mai lasă loc de separări pentru uşi, cel puţin în forma digitală prezentată acum.
La fel de interesant e şi interiorul, în forma planşei sale de bord, unde interfeţele digitale sunt poziţionate pe ecrane transparente, care dau astfel toate funcţionalităţile moderne, dar lasă neacoperit şi nediluat designul original.
Partea cea mai interesantă, însă, e cea nespusă. Aparent, creaţia italienilor de la Italdesign-Giugiaro e o idee din proprie iniţiativă a acestora, prin care o legendară casă de design vrea să readucă spiritul colaborărilor de altă dată în lumea auto, când casele de design italiene creau cele mai frumoase modele din lume, pentru toţi producătorii care le contractau. Şi aparent Italdesign ar vrea parcă să facă un soi de presiune publică pe cei de la Audi şi VW, ca publicul să placă acest concept şi cei din urmă să decidă o asemenea colaborare neobişnuită.
Foto: Conceptul clasic Audi

Doar că Italdesign-Giugiaro Spa e deţinută azi de Audi, şi deci de grupul VW, ceea ce înseamnă că toată această creaţie are cel puţin acceptul germanilor de a o prezenta sub formă de experiment, iar dacă publicul o va agrea, se va putea pune în producţie pe viitoarea platformă premium electrică, pregătită acum de grupul german.
Deci, ceea ce vedem aici nu e chiar doar o încercare teoretică de a pune accent pe nostalgie, ci mai degrabă un experiment foarte bine calculat, înainte de o decizie finală de a-l pune sau nu în producţie. Marea întrebare este dacă acest concept va fi un viitor Scirocco electric, sau poate un viitor Audi 100 Coupe S electric?
Foarte interesante, deci, sunt căile spre care ar putea evolua ceea ce au prezentat acum cei de la Italdesign. Şi deznodământul va veni, cel mai probabil, în decursul următorului an.
1
997
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!