O companie din România a pus în producţie machete la scara 1/18 inspirate din autospecialele Dacia Duster ale poliţiei române

9 Octombrie 2023, 10:37
Redacţia PiataAuto.md
Autospecialele de poliţie au fost dintotdeauna o ipostază foarte căutată şi apreciată de colecţionarii de modele la scară mică, dar de obicei pasiunea şi interesul colecţionarilor pentru o anumită versiune vine fie după mulţi ani de prezenţă a acelei versiuni în dotarea poliţiei, fie, şi mai des, după ce acea versiune trece în istorie şi e însoţită de o oarecare nostalgie. Spre exemplu, modelele la scară din dotarea de cândva a poliţiei din fosta Germanie de Est se bucură de o popularitate constantă, la fel ca şi cele din multe alte ţări, dar din perioade mai de demult. O companie din România, însă, s-a gândit să pună în producţie modelele la scară după exemplul automobilelor Dacia Duster din dotarea actuală a poliţiei române.
E vorba de modele la scara 1/18, concepute de Vlad Chirovici, acelaşi pasionat şi echipa sa din România, despre care scriam acum trei luni că pusese în producţie şi modele clasice româneşti, precum Oltcit sau Dacia 1310. Apropo, şi la modelul Dacia 1310 exista o ipostază cu girofare şi inscripţii de poliţie pe ea.
Foto: Vlad Chirovici, românul care iniţiază şi concepe producţia acesto modele româneşti la scară

Noul model de autospecială pe bază de Dacia Duster a apărut în urma unei colaborări a echipei din România cu producătorul Solido din Franţa, unul din cei mai apreciaţi producători de asemenea maşinuţe. Astfel, producţia propriu-zisă a acestor maşini a fost efectuată de compania franceză, fiind ulterior importată în România.
Ediţia acestor maşini de poliţie în scara de 1:18 e produsă într-un număr finit şi limitat de 1.002 bucăţi, două dintre care vor rămâne probabil în colecţia producătorului şi a echipei româneşti care a generat acest proiect. Celelalte 1.000 exemplare pot fi cumpărare de oricine, inclusiv din alte ţări, pentru că la anunţarea acestui model nou de către compania franceză pe pagina sa, au apărut deja colecţionari din Franţa care întreabă cum pot cumpăra ei o asemenea maşină să şi-o adauge în colecţie. Cei din România au confirmat că pot expedia colecte cu achiziţiile făcute inclusiv în Franţa.
Modelul la scară nu e tocmai ieftin, însă preţul său e unul firesc pentru machete metalice cu detalieri atât de profunde încât să le califice ca modele de colecţie. În România el costă 280 lei cu tot cu tva, deci cam 57 euro.
E şi un preţ mult mai mic decât macheta autospecialei de poliţie pe bază de Dacia 1310 TLX, de exemplu, care costă 450 lei.
Şi tocmai aici vine curiozitatea, dacă macheta ce replică forma actuală a maşinilor de poliţie din România va fi la fel de căutată ca şi cea clasică. De obicei, interesul e mult mai mare pentru modelele de demult, după cum spuneam şi la început. Însă preţul arată că, atunci când cumperi una în producţie curentă, care aparent nu e la fel de atractivă la timpul achiziţiei, poţi câştiga în timp atunci când şi aceste autospeciale devin istorie.
E o lume mai specială a colecţionarilor de asemenea maşini la scară, cu micile ei ciudăţenii. Dar e frumos că există în România cineva care continuă să conceapă şi să pună în producţie atât de multe variaţii de asemenea maşini.
0
3,050
COMENTARII (1)
claudiu r.
Bucureşti, România
la 17 Octombrie 2023 - 19:38
Intradevar, dl.Vlad Chirovici merita toata lauda pentru ceea ce face. Pe langa pasiunea sa si a echipei sale, da dovada si de multa seriozitate si profesionalism . Felicitari si tot respectul .
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!