(VIDEO) Bateria cu stare solidă StoreDot a fost încărcată de la 10 la 80% în mai puţin de 10 minute pe un Polestar 5

30 Aprilie 2024, 11:37
Redacţia PiataAuto.md
Start-up-ul israelian StoreDot, în care au investit în ultimii doi ani mai multe companii mari din lumea auto şi a tehnologiei şi care e specializat în dezvoltarea bateriilor cu stare solidă ce pot fi reîncărcate până la 80% în timp de 5-10 minute, a ajuns acum la etapa în care a demonstrat public că promisiunea sa este îndeplinită deja nu doar în laborator, ci pe o primă maşină electrică adevărată, care va avea bateriile sale.
Acum câteva luni, cei de la StoreDot anunţaseră că bateriile lor au trecut doi ani de teste de reîncărcare şi pot rezista minim 500.000 km cu practic zero degradare, datorită electrolitului solid pe care-l au şi care permite puteri foarte mari de încărcare evitând totodată efectul advers al formărilor dendritelor şi degradării bateriilor, pe care-l au bateriile cu electrolit lichid.
La scurt timp după acel anunţ, StoreDot a confirmat că primul automobil electric de serie care va îngloba noile sale baterii cu stare solidă va fi Polestar 5, un model al cărui design a fost prezentat, dar care trece în prezent prin definitivări inginereşti înainte de a fi pus în producţie.
Ei bine, iată că acum un asemenea Polestar 5 a şi fost echipat cu o baterie formată exclusiv din celule StoreDot, pentru a-i fi testaţi parametrii de încărcare din lumea reală. Bateria sa are 77 kWh.
Ei bine, încărcarea a fost făcută de la 10% la 80% - un ciclu destul de comun pentru testările de baterie, care permite evitarea descărcării complete şi în acelaşi timp evitarea zonei de încetinire a puterii de încărcare.
În cazul bateriei StoreDot de pe acest Volvo, puterea de încărcare pe întreg diapazonul de la 10 la 80% a fost de peste 310 kW, cu un vârf de 370 kW. Cifra maximă, aparent, nu sună ca o putere foarte fascinantă, pentru că mai sunt maşini ce permit puteri de 360 kW, ba chiar recordurile recente din China arătau baterii litiu-ion obişnuite care acceptau putere de peste 430 kW, cu un grad 4C de acceptare a puteri, deci de 4 ori cifra capacităţii. Doar că aici contează foarte mult şi consistenţa de a păstra peste 310 kW pe întreaga durată a încărcării, spre deosebire de multe alte maşini care îşi scad puterea acceptată după 40-50%.
Vorbind, însă, în unităţi C, bateria StoreDot a indicat o putere maximă de 370 kW pe un sistem de doar 77 kWh, iar asta înseamnă că a atins 4,8 C la puterea maximă şi minim 4 C pe toată durata încărcării. Asta înseamnă că puterea de încărcare e comparabilă cu cele mai performante recorduri abia atinse în lume, doar că aici vorbim de o baterie care oferă aceste performanţe cu promisiunea de zero degradare cel puţin jumătate de milion de kilometri. Şi e important să spunem că, spre deosebire de producătorii chinezi care au anunţat baterii cu stare solidă, dar care s-au dovedit a fi semisolidă de fapt în producţie, bateria StoreDot e una cu electrolit 100% solid, deci vorbim de o tehnologie cu un pas mare înainte.
Astfel, acest Polestar şi-a 70% din capacitate în mai puţin de 10 minute, iar 70% din 77 kWh înseamnă cam 53,9 kWh. La acest model, cifra înseamnă cam 320 km autonomie, cu un consum de 16,8-16,9 kWh/100 km. La alte maşini unde raportul dintre capacitatea bateriei şi consum e mai mare, bateria StoreDot poate adăuga energie pentru o autonomie şi mai mare în cele 10 minute, eventual ajungând la cele 600 km în 10 minute, anunţate de chinezi recent, dar raportate la o baterie de 150 kWh, pusă pe un sedan. Deci, performanţa ar fi comparabilă şi aici dacă am replica acele condiţii chinezeşti.
Vezi mai jos şi un video publicat de StoreDot cu experienţa acestei încărcări atinse cu Polestar 5.
0
7,587
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!