Proprietarii de maşini electrice din Marea Britanie se plâng de creşterea enormă a costurilor de asigurare

5 Octombrie 2023, 16:56
Redacţia PiataAuto.md
Maşinile electrice impresionează prin putere şi cuplu livrate instantaneu, prin formule în care pot exista 2, 3 sau chiar 4 electromotoare, dar şi prin eficienţă energetică în consum, în cazul multora dintre ele. Dar de foarte multe ori am auzit în ultimii ani despre costuri foarte mari de reparaţie în service pentru acestea, chiar şi atunci când bateria nu e afectată. Iar acum proprietarii de maşini electrice din Marea Britanie se plâng de creşterea enormă a costurilor de asigurare.
Foto: Alex Gerlis, proprietar al unui smart electric în Marea Britanie

E suficient doar să trecem în revistă câteva din cazurile despre care am scris în ultima perioadă. În februarie scriam despre un norvegian a primit o factură de 85 mii euro pentru înlocuirea bateriei maşinii sale electrice, după ce a atins un capac de canal cu ea, ceva mai mult timp în urmă scriam despre un american, căruia Tesla i-a cerut 16 mii dolari pentru o reparaţie, pe care el a făcut-o ulterior la un service mic cu 700 dolari, tot pe atunci un proprietar de Tesla din Finlanda a aruncat-o în aer după ce service-ul i-a cerut 20 mii euro pentru o baterie nouă. În luna mai scriam despre un Rivian care a primit o factură de 42 mii dolari pentru o reparaţie la bara de protecţie spate, după un mic accident cu tamponare, iar acum câteva zile un alt Rivian a primit o factură similară de 41 mii dolari pentru o îndoitură la aripa spate, motivul fiind construcţia complexă, care necesită dezasamblarea a jumătate de maşină pentru o reparaţie simplă.
Ei bine, toate astea nu aveau cum să nu ducă la situaţii precum cea din Marea Britanie de acum, când companiile de asigurare au început a aplica politici diferite pentru fiecare model, iar multe din modelele electrice s-au pomenit într-o categorie de costuri foarte mari de reparaţie şi, inevitabil, costuri foarte mari de asigurare. Ba mai mult ca atât, în unele cazuri companiile refuză pur şi simplu să asigure acele modele.
O investigaţie The Guardian din Marea Britanie a cumulat istoriile mai multor proprietari din Marea Britanie şi a indicat că aceste istorii reflectă deja un fenomen, care se accentuează în ultimele luni. Spre exemplu, un proprietar de Tesla Model Y, pe nume David, citat de ziarul britanic, spune că plătea anterior circa 1.200 lire anual pentru asigurarea maşinii sale, iar la reînnoirea poliţei compania i-a refuzat pur şi simplu maşina Alte companii l-au refuzat şi ele şi astfel a rămas fără asigurare o perioadă. Când a reuşit să găsească o companie care să-i accepte maşina, preţul poliţei a crescut deja la 4.500 lire. David n-a putut să plătească toată suma odată, aşa că i s-a oferit o plată lunară, dar deja cu dobândă inclusă, care a făcut ca preţul efectiv al poliţei să fie de 5.000 lire anual, deci peste 400 lire lunar! Aşadar, 5.000 lire anual, în timp ce maşina are un preţ de 45.000 lire.
Alex Gerlis, proprietarul de smart electric din imaginea de la începutul acestui articol, spune că a primit o notificare de la compania sa de asigurări că maşina sa nu va mai putea fi asigurată. Compania sa, John Lewis Finance, l-a anunţat că nu mai asigură deloc maşini electrice, aşa că nu mai e loc de negociere.
Foto: Alex Gerlis, lângă smart-ul său electric

Cei de la The Guardian au verificat cazurile descrise cu companiile de asigurări, care au confirmat istoriile şi au indicat problema reparaţiilor foarte costisitoare, care duc adeseori la daune totale inclusiv în cazuri de accidente minore. Ei spun că problema e nu doar în complexitatea maşinilor, ci şi în lipsa de mecanici în service-uri, care au putea repara la costuri mai decente maşinile electrice, oferind alternativă service-urilor oficiale. Până atunci, preţurile poliţelor au crescut într-adevăr, iar unele modele care au generat statistici usturătoare şi pierderi mari pentru companii au fost excluse din lista celor acceptate.
Presa britanică spune că în mediu, la nivelul tuturor maşinilor, costul asigurărilor a crescut cu 52,9% în Marea Britanie în ultimul an. Însă dacă proprietarii maşinilor cu combustie şi cele plug-in hibride sau hibride plătesc în mediu cu 29% mai mult, atunci proprietarii de maşini electrică plătesc în mediu cu 72% mai mult, şi asta în condiţiile în care tendinţa s-a accentuat doar în ultimele luni. Deci, după un an complet al acestui fenomen, media de creştere are toate şansele să fie şi mai mare.
0
16,395
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!