(VIDEO) O echipă de studenţi ingineri din Cluj-Napoca vor traversa Australia cu un automobil solar construit de ei pe o distanţă de 3.000 km în 4 zile

13 Octombrie 2023, 21:52
Redacţia PiataAuto.md
România are ingineri extraordinar de talentaţi, încadraţi în cele mai inovatoare segmente ale industriei auto, dar e şi mai încurajator să vorbim despre viitoarea generaţie de ingineri, cei care azi sunt încă pe băncile universităţii, dar deja inovează, caută şi găsesc soluţii pentru a realiza lucruri aparent imposibile. Ei bine, o echipă de studenţi ingineri de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca are în faţă misiunea de a traversa Australia de la nord la sud, inclusiv prin zone de deşert, pe o distanţă de 3.000 km, timp de 4 zile, şi să facă toate astea cu o maşină construită de ei la universitate!
Foto: Maşina solară cu care studenţii români vor traversa Australia, în etapa construcţiei sale la UTCN

Echipa clujeană va marca astfel prima participare a României la cea mai mare şi mai notorie competiţie de maşini solare din lume — World Solar Challenge. Competiţia are loc o dată la doi ani, din 1987 încoace, iar la ea participă echipe de tineri din toată lumea, mulţi dintre ei muncind la maşinile lor cel puţin câteva luni, dar adeseori şi câţiva ani. Aceste maşini pot avea baterii mici la bord şi-şi pot lua electricitatea necesară pentru propulsie doar de la soare. Iar ca să parcurgi 3.000 km în maxim 4 zile, doar cu energie solară, e nevoie să gândeşti profund ingineria maşinii, de la aerodinamică la eficienţă în consum!
Foto: Maşinile înaintează preponderent pe asfalt, dar sunt înconjurate de deşert, în condiţii de vară toridă australiană

Deoarece tehnologiile de propulsie evoluează constant, fiecare nouă ediţie vine cu mici modificări în regulament, care stipulează, spre exemplu, o suprafaţă mai mică a panourilor fotovoltaice sau o greutate mai mică a bateriei. Totul pentru a provoca echipele să se orienteze după cele mai avansate tehnologii, ba chiar şi să inoveze înaintea celor disponibile pe piaţă!
Ruta competiţiei porneşte din oraşul Darwin de la nordul Australiei, trece prin Outback-ul deşertic al continentului şi ajung până la Adelaide la sud, după 3.000 km. În fiecare zi, regula e ca echipa să conducă cât de departe poate până la ora 17:00, iar echipa va trebui să înnopteze în corturi acolo unde-i prinde această oră, în condiţii de deşert. Toate echipele trebuie să fie autosuficiente pentru a înnopta, fără a cere asistenţă din partea organizatorilor. Pe durata traseului există 9 check-point-uri unde vehiculele pot opri scurt pentru eventuale mentenanţe uşoare, precum verificarea nivelului lichidelor, a presiunii anvelopelor, sau curăţarea maşinilor de praf şi alte depuneri.
Foto: Ruta competiţiei

La pornire, maşinile pot avea stocată în baterie o cantitate de 5 kWh de electricitate, însă tot restul energiei trebuie să vină de la panourile proprii ale maşinii sau de la recuperare de la frânare şi inerţie. Maşinile trebuie să nu depăşească 5.000 lungime, 2.200 mm lăţime şi 1.600 mm înălţime, ochii şoferului trebuie să fie poziţionaţi la minim 700 mm deasupra solului, iar garda minimă la sol trebuie să fie de 100 mm. Panourile fotovoltaice pot avea o suprafaţă maximă de 4 m2 în clasa Challenger şi 5 m2 în clasa Cruiser. Clasa Challenger are misiunea doar de a fi eficientă şi are un singur loc, în timp ce Cruiser trebuie să fie şi practică, având 2 sau mai multe locuri.
Greutatea maximă a bateriei poate fi între 15 şi 36 kg, în funcţie de tipul bateriei alese. Regulamentul competiţiei are o întreagă carte e cerinţe şi standarde, multe din ele foarte similare cu o maşină adevărată, de la obligativitatea elementelor de iluminare la frâne sau siguranţă cu protecţia celor de la bord.
Foto: Munca studenţilor din România la pregătirea maşinii

Maşina pregătită de studenţii ingineri din România are 3 roţi, două în faţă şi una în spate, care e şi roata motrice. Motorul e unul de 2 kW putere, după cum anunţă membrii echipei româneşti, iar bateria de la bord are 5 kWh capacitate de stocare. Maşina are caroserie construită din fibră de carbon şi cântăreşte aproximativ 200 kg.
Foto: Aspectul definitivat al maşinii solare, pregătite de studenţii ingineri din România

La elaborarea maşinii au participat câţiva zeci de studenţi şi coordonatori din rândul profesorilor universitari, iar echipa care merge în Australia numără 16 oameni. O parte din echipă a şi plecat în Australia, întrucât maşina a fost livrată pe calea aerului acolo în părţi care necesită asamblarea finală acolo, în Australia. Competiţia propriu-zisă la începe în dimineaţa zilei de 22 octombrie, iar în seara de 25 octombrie, în cea de-a 4-a zi, toate echipele trebuie să ajungă la final, în Adelaide.
Foto. O parte din echipa de la Cluj, care a şi plecat spre Australia

În competiţia din acest an vor participa 41 de echipe, deci echipa studenţilor români va avea de înfruntat concurenţa acerbă a altor 40 de echipe. 30 dintre echipe sunt în clasa Challenger, inclusiv echipa din Cluj-Napoca, iar 10 echipe concurează în clasa Cruiser. Există echipe pare participă în mod repetat, cea mai redutabilă fiind cea olandeză cu maşina Nuna 12, echipă care are la activ mai multe victorii. Totuşi, această competiţie e atât de dură şi de dificilă, încât e un adevărat Le Mans de 3 zile şi jumătate a maşinilor electrice solare, unde doar faptul de a ajunge la final e o mare realizare!
Foto: Imagine de la competiţia World Solar Challenge din 2019

Vom urmări îndeaproape performanţa echipei de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi vom reveni cu noi actualizări şi vom încerca să menţinem şi un contact permanent cu cei din echipă, cât sunt în Australia. Includem mai jos un reportaj video de la ultimul eveniment de acest fel, din 2021, care arată amploarea acestei competiţii internaţionale şi vine cu explicaţii tehnice excelente.
1
4,610
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!