(VIDEO) BMW arată toată istoria maşinilor sale cu hidrogen, care începe încă în 1979

25 Martie 2024, 13:45
Redacţia PiataAuto.md
Există tehnologii care sunt tot declarate ale viitorului, iar acel viitor pare să nu mai vină. Cumva aşa se întâmplă şi cu hidrogenul, care are un potenţial enorm în anumite aplicaţii, dar evoluţia în popularizarea sa pare destul de lentă totuşi, parţial din cauza lipsei fabricilor mari care l-ar produce din energie regenerabilă, parţial din cauza ineficienţei sale energetice. În lumea auto există sau au existat atât maşini care folosesc hidrogenul prin pile de combustie, generând electricitate din el, cât şi maşini care îl folosesc direct în combustie, în motoare cu ardere internă adaptate. Ei bine, BMW are o istorie mai mare cu aceste maşini decât am fi crezut cei mai mulţi dintre noi.
Probabil mulţi ne amintim de BMW Hydrogen 7 E65 de acum vreo 15 ani, despre care noi am publicat anterior un articol detailat. Acea maşină folosea direct hidrogenul în combustie, dar avea un consum enorm, iar faptul că hidrogenul trebuia stocat lichid, la -253 grade Celsius, dădea complicaţii enorme şi făcea ca maşina să-şi piardă tot rezervorul de hidrogen dacă stătea parcată mai mult de o săptămână.
Prima maşină cu hidrogen a celor de la BMW, însă, a fost un 520 din 1979, în generaţie E12. Şi acea maşină folosea hidrogenul lichid şi a fost creată împreună cu institutul de cercetări aerospaţiale german.
Şi acel model avea un rezervor imens, menit să păstreze cât mai mult hidrogenul în stare lichidă. Acesta ocupa cea mai mare parte a portbagajului.
Mai târziu, în 1988 a venit şi prima Seria 7 cu hidrogen, un 735 din generaţia E32. Aici deja rezervorul era mult mai mic şi lăsa loc în portbagaj.
Tocmai în anul 2000 a fost creată şi o Seria 7 E38 cu hidrogen, cu motor V12 care consuma acest tip de combustibil, stocat tot în stare lichidă. Doar 15 asemenea maşini au fost create în istorie!
Desigur, în garajele secrete de la BMW se regăseşte şi Hydrogen 7 din 2007, despre care am menţionat la început. S-au produs 105 asemenea maşini.
Iar pe lângă asta, în video-ul celor de la BMW mai apar şi alte câteva maşini cu hidrogen din istoria lor. Vezi totul mai jos.
0
1,170
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!