(VIDEO) Un român stabilit în Germania a cumpărat o Dacia 1310 cu doar 5186 km parcurşi şi ne-a povestit cum e să fii printre pasionaţii de Dacia clasice în această ţară

29 Octombrie 2023, 13:48
Redacţia PiataAuto.md
Cum ar fi ca în zilele noastre să intri într-o reprezentanţă Dacia din Germania şi printre modelele de producţie curentă să descoperi o Dacia 1310, produsă acum 37 ani, care pare la fel de nouă ca şi suratele sale proaspăt ieşite pe porta fabricii? Iar maşina nu e un exemplar restaurat, ci unul absolut original, păstrat în condiţii impecabile în tot acest răstimp, având adunaţi doar 5.186 km parcurşi în toată istoria sa! Paul Cristian, un român stabilit de mult timp în Germania, tot el un profund pasionat de Dacia, a avut marele noroc să găsească anul trecut o asemenea Dacia în orăşelul Menden din Germania şi ne-a povestit experienţa sa dintre timp.
Paul e membru al unei mici comunităţi de pasionaţi Dacia din Germania, toţi prieteni între ei şi toţi cu câte cel puţin o Dacia după gustul lor. Şi-au format un club între timp, iar asta-i ţine împreună. Aceştia-şi planifică ieşiri împreună uneori pe un an înainte, se ajută reciproc cu piese când e nevoie, merg la evenimente şi întruniri, uniţi de aceeaşi pasiune.
Şi odată ce au acest mic club, atunci când apare o maşină curioasă de vânzare, adeseori sunt sunaţi, sau li se trimit un mesaj, iar dacă maşina e interesantă, e foarte mare şansa să se găsească cineva dintre ei să o cumpere. Pentru că maşinile de acest fel în stare bună, de colecţie, au rămas foarte puţine în zilele noastre prin Germania şi ţările din jur.
Aşa a venit şi pontul şoptit de cineva despre această Dacia 1310. Paul căuta de mult timp o Dacia, dar nu găsea una potrivită, aşa că-şi cumpărase un Renault 12 TL, pe care-l găsise în Olanda şi-l restaura şurub cu şurub. Însă la Renault mai era de lucru, iar Dacia 1310 merita văzută, deşi Paul ar fi preferat să găsească o Dacia 1300, nu 1310. Totuşi, pontul l-a intrigat şi a mers către locul sugerat.
Acolo lucrurile s-au confirmat, o Dacia 1310, fabricată în 1986 lucea într-adevăr într-un showroom Dacia, alături de alte modele curente, cu doar 5.186 km pe odometrul său. Şi a aflat că maşina aparţinea proprietarului acelei reprezentanţei Dacia, un om de aproximativ 88-90 de ani, care a deţinut-o în toată această perioadă şi a expus-o în showroom pentru a-i face pe vizitatori să înţeleagă că Dacia are o istorie mult mai lungă decât cea recentă.
Maşina a fost produsă cândva pentru fosta Germanie de Est, iar germanul a cumpărat-o pe atunci. A circulat rar cu ea şi, având o reprezentanţă, a folosit numere de înmatriculare atribuite companiei, care pot fi puse pe orice maşină, iar astfel Dacia 1310 nu fusese înmatriculată niciodată până când să împlinească aproximativ 30 de ani. Atunci ea a trebuit să aibă o primă înmatriculare, altfel i-ar fi fost interzisă o înmatriculare ulterioară. Aşa că în acel moment ea a primit pentru prima dată plăcuţe proprii de Leipzig, după adresa soţiei. Şi după o săptămână, acele numere au fost scoase din nou de pe ea, maşina continuând să folosească numerele de companie în rarele ocazii de ieşiri.
Iar în momentul vânzării maşini către Paul, germanul nu pusese accent pe suma tranzacţiei, ci pe discuţia cu Paul, pentru a vedea ce simte omul care ar putea prelua maşina. Îi era important ca maşina lui să ajungă în mâini bune, unde ar fi putut beneficia de atenţia cuvenită. Faptul că Paul e parte din acel club al proprietarilor de Dacia l-a ajutat mult să-i câştige respectul germanului şi acela să fie de acord să-i vândă bijuteria.
Foto: Fostul proprietar german al Daciei, în momentul transmiterii Daciei

Iar această Dacia 1310 e un exemplar pur şi simplu excepţional în autenticitatea şi-n forma în care a fost păstrată, datorită proprietarului care a ştiut toată viaţa cum să trateze maşinile.
Ea avea până şi anvelope Victoria originale instalate pe ea, aceleaşi anvelope cu care ieşise din fabrică. Pentru că a fost păstrată în interior în aceşti ani, maşina şi-a păstrat şi anvelopele în stare bună, cu elasticitate, fără crăpături.
Deschizând capota, poţi simţi bucuria pe care o simţeau în anii 80 proprietarii unei asemenea maşini noi. Totul era impecabil!
Habitaclul e la fel de nou, scaunele fiind acoperite cu un material textil de câteva linii de culori, de la bej spre galben, oranj şi maro.
Paul a pus maşina pe o platformă şi a luat-o acasă. N-a avut prea multe intervenţii de făcut, a schimbat doar lichidul de frână cu unul proaspăt şi a pus şi alte anvelope, pentru siguranţă, dar cele originale Victoria le-a păstrat. Apoi maşina a trecut TUV-ul şi a fost înmatriculată pe numele lui Paul. Fireşte, din acel moment, cât Renault 12 se mai afla în lucrări, Paul a ieşit cu prietenii lui pasionaţi de Dacii cu acest exemplar.
Faţă de cât de puţini kilometri parcurşi avea Dacia adunaţi în 36 de ani, într-un singur an Paul a călătorit mult cu Dacia sa, mai adunând circa 4.700 km, astfel încât acum maşina are cam 9.800 km.
În iunie, spre exemplu, a mers în Franţa cu ea, împreună cu amicii săi, într-o călătorie de circa 700 km, pentru a participa acolo la o întâlnire de maşini clasice, preponderent franceze.
Aşa că Dacia 1310 a înaintat pe autostrăzile din Germania, la viteze de autostrăzi şi n-a făcut nici cea mai mică problemă! A fost o senzaţie excepţională, ne spune Paul, iar asemenea momente justifică tot efortul necesar deţinerii şi mentenanţei unei maşini clasice.
Întâlnirea a avut loc la Lac de Madine, iar acolo pentru mulţi proprietari e şi o ocazie bună de a cumpăra piese, întrucât mai vin şi vânzători de asemenea componente greu de găsit. Şi apoi, e şi plăcerea să-ţi expui propria maşină, dar şi să mai vezi şi altele.
Într-o altă călătorie, distanţa şi călătoriile au fost şi mai lungi. Trei dintre pasionaţi s-au gândit să-i facă o surpriză unui alt pasionat, care avea ziua de naştere şi au mers cu trei Dacii până în estul Germaniei, aproape de hotarul cu Cehia. Au pornit vineri seară după muncă, iar asta a însemnat că maşinile au circulat şi pe timp de noapte.
Cine s-ar fi gândit în Germania să circule pe autostrăzi cu o Dacia clasică, pe timp de noapte? Dar adevărul e că maşina a făcut faţă cu bine, cu excepţia unei lămpi la aripa faţă din stânga, care nu mai funcţiona.
Însă călătoria a însemnat apoi şi cu un tur cu 4 Dacii prin împrejurimi şi chiar în Cehia. Iar toată acea ieşire a mai pus 1.700 km pe odometrul Daciei 1310, care şi-a petrecut toată viaţa sa în Germania.
Paul a adunat multe memorii cu această Dacia, timp de un an, deci, şi ne-a şi trimis câteva filmuleţe din experienţele sale, pe care le includem într-un video de mai jos.
Între timp, Renault-ul său 12 e gata, făcut de mâna lui Paul, şi atunci el s-a gândit că nu va mai putea da atenţia necesară şi acestei Dacia 1310. Şi ar fi păcat de ea, că maşina ar merita toată dragostea. Aşa că a decis să o vândă, unui alt pasionat care ar putea să o trateze la fel de intens.
Iar noul proprietar e tot un român, doar că de această dată stabilit în SUA, parte el dintr-o adevărată comunitate de pasionaţi de Dacia, ce s-a format acolo între timp. George, noul proprietar, mai deţine cea mai veche Dacia 1300 din SUA, din 1972, dar şi un Oltcit. Aşa că exemplarul de 1310 trece din mâinile lui Paul în cele ale lui George cu încredere că va avea parte de multă grijă mai departe. Iar astfel, maşina produsă pentru Germania de Est de cândva va ajunge să-şi continue istoria sa în SUA.
Vezi mai jos câteva secvenţe video din experienţa de un an, adunată de Paul în Germania cu această Dacia 1310.
0
8,666
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!