Dacia a lansat noua generaţie Duster, un model care face un salt major în dimensiuni şi capacităţi

29 Noiembrie 2023, 12:27
Redacţia PiataAuto.md
Dacia a lansat astăzi multaşteptata generaţie nouă a lui Duster, SUV-ul care a devenit cel mai important model al mărcii. Noul Duster preia ideea de design şi dimensiunile conceptului Bigster, făcând astfel un salt major în ceea ce oferă.
Dacia aminteşte cât de mare a fost miza dezvoltării unui nou Duster, or, cele două generaţii de până acum au cuantificat 2,2 milioane de exemplare vândute, iar la fabrica din Piteşti, România, ritmul de producţie e de un Duster la fiecare minut!
Noul model a crescut mult în dimensiuni, dar şi în garda la sol, oferind acum 217 mm, cea mai mare gardă la sol de pe piaţă în acest segment. Duster vine echipa şi cu scuturi de protecţie speciale, realizate din acelaşi material dur, parţial reciclat, de pe conceptul Manifesto. Nu lipsesc protecţiile din plastic pe caroserie şi o geometrie care să ofere unghiuri de atac şi degajare excelente.
La gama de motoare, o veste tristă pentru fanii lui Duster ar fi renunţarea la motorul de 1,33 litri, elaborat de Renault împreună cu Mercedes, care constituia vârf de gamă la generaţia anterioară. În locul lui, Duster oferă o motorizare numită TCe 130, care dezvoltă 130 CP, dar care reprezintă un propulsor de 1,2 litri, cu 3 cilindri în linie, turboaspirat. E o motorizare mild hibridă, care face uz şi de un mic electromotor de susţinere în fazele iniţiale de acceleraţii.
Această motorizare va fi disponibilă cu cutii manuale, cu tracţiune faţă sau integrală.
Lipsa motorului de 1,33 litri şi 150 CP va fi compensată mai mult de noua motorizare de top Hybrid 140, preluată de pe Jogger Hybrid. E un sistem de propulsie hibrid clasic, care face uz de un motor pe benzină, aspirat natural, de 4 cilindri şi 1,6 litri, care scoate 94 CP, iar lui i se alătură şi un electromotor de 49 CP, ajutat de un electromotor în cutia de viteze.
Gama de motoare e încheiată de o versiune cu gaz GPL, Eco-G 100, care va dezvolta 100 CP. Un asemenea Duster va avea un rezervor de 50 litri benzină şi încă 50 litri de gaz, ceea ce-i va asigura o autonomie totală de 1.300 km.
Noua generaţie Dacia Duster vine şi cu un habitaclu puternic modernizat, care aduce şi un display central mult mai mare, cu o nouă generaţie multimedia, şi un levier diferit pentru motorizarea hibridă, dar şi o ambianţă generală mai rafinată.
Un fapt e absolut clar, însă — Dacia a lovit la ţintă cu noul design, care a reuşit o transformare excelentă a modelului pentru o nouă generaţie şi are toate şansele să ducă povestea de succes la un nivel şi mai rezonant în următorii ani.
2
4,675
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!