(VIDEO) Un youtuber din Norvegia arată cum funcţionează o maşină electrică chinezească Nio la -25 grade Celsius

26 Noiembrie 2023, 23:57
Redacţia PiataAuto.md
Nu doar prin părţile noastre a venit mai devreme iarna, ci şi în Norvegia, iar unele părţi au deja temperaturi de până la -25 grade Celsius. Şi cum Norvegia e una din primele ţări în care producătorii chinezi îşi lansează modelele, la fel a făcut şi Nio, tot aici apărând mai mult timp în urmă şi prima staţie de schimbare rapidă a bateriilor. Ei bine, între timp Nio a mai primit actualizări, s-a mai perfecţionat, a mai deprins clima Norvegiei, prin urmare e interesant cum funcţionează în prezent una din cele mai avansate maşini chinezeşti în contextul temperaturilor de până la -25 grade Celsius
Există scăpări de şi simptome de stângăcie, fără îndoială. Primul din ele ar fi că maşina e prea optimistă în estimarea autonomiei, iar dacă pui drept destinaţie o staţie de încărcare, îţi estimează că va ajunge cu un nivel de încărcare al bateriilor, iar pe parcurs constaţi că energia se consumă mai repede decât estima maşina, motiv din care dacă estimai să ajungi la o priză prea îndepărtată, nu mai poţi ajunge. Dar asta e un simptom foarte frecvent întâlnit la multe maşini electrice în asemenea condiţii climaterice.
Partea admirabilă e că maşina funcţionează ireproşabil la asemenea temperaturi, iar consumul, deşi e mai mare, de peste 26 kWh/100 km, nu e absurd de mare, ţinând cont şi de dimensiunile maşinii. Deci cumva maşina rămâne în limite foarte raţionale.
Se pare că Nio şi-a perfecţionat şi sistemul de condus semi-autonom, şi acum nu mai frânează panicat înainte de fiecare viraj, fiind mai intuitiv. Doar menţinerea vitezei constante pare să aibă loc uneori prin mici impulsuri.
Staţionarea cu climatizarea pornită la -25 grade dă un consum de circa 3,8 kWh pe oră, ceea ce e mult şi poate însemna că la o asemenea temperatură pompa de căldură e mai puţin eficientă şi se apropie de consumul unui încălzitor clasic.
Bateria poate fi precondiţionată şi la Nio, înainte de a ajunge la o staţie de încărcare, ca şi la Tesla. Însă la -25 grade încărcarea ajunge la 62-70 kW putere maxim, chiar şi cu bateria precondiţionată, fapt care e din nou unul relativ frecvent şi la alte maşini electrice în asemenea condiţii.
Şi, desigur, cireaşa de pe tort e schimbul de baterie pe care poţi să-l faci periodic, în loc de a încărca maşina la priză. Youtuber-ul din Norvegia demonstrează şi acest proces, care durează 5 minute şi care te scuteşte de statul la priză. Primeşti o baterie încărcată la 90%, adusă la temperatură perfectă de operare, şi mergi mai departe.
Per total, deci, maşina chinezească se descurcă excelent în condiţiile norvegiene, iar asta e o reconfirmare a faptul că unii producători de China au evoluat cu paşi giganţi în maşinile lor electrice. Obiectiv vorbind, Tesla poate contrapune modele sale unor asemenea experienţe, şi Lucid ar putea-o face, dar dintre producătorii japonezi sau germani e greu de numărat prea multe maşini electrice care să aibă caracteristici similare la -25 grade sau să contrapună vreo experienţă similară schimbului de baterii. Deci, deşi e clar că există şi modele chinezeşti derizorii, totuşi producătorii lideri care s-au lansat acum câţiva ani prin Norvegia par să fi învăţat foarte bine din lecţiile climei reci şi să-şi fi adaptat foarte bine maşinile.
Vezi toată experienţa în video-ul de mai jos.
0
15,307
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!