(VIDEO) Aventurierul Bertici Attila din România, cel care a călătorit cu Dacia până la polul frigului, porneşte într-o nouă expediţie spre Siberia şi Pamir

14 Decembrie 2023, 12:09
Redacţia PiataAuto.md
Bertici Attila, aventurierul din România care a devenit cunoscut după mai multe expediţii curajoase, în special cu automobile Dacia, cu care a călătorit în Siberia, în Oymyakon la polul frigului, în Asia centrală, dar şi în Africa, porneşte acum într-o nouă expediţie alături de fiul său spre Siberia şi Pamir, renumitul traseu aflat la mare altitudine, care traversează munţii Pamir trecând în mare parte prin Tadjikistan. Am vorbit direct cu Bertici pentru a afla mai multe despre aventura pe care o are în faţă, dar şi despre provocările pe care crede el sau credem noi că le va avea, or, Bertici îşi propune să traverseze şi Rusia în vremuri deloc liniştite.
Pentru această expediţie, Bertici a cumpărat o Dacia Duster la mâna a doua, fabricată în 2011, cu motorizare clasică de 1,6 litri benzină, cu tracţiune 4x4. Maşina avea 162 mii km parcurşi în momentul achiziţiei şi a mai făcut 2 mii km între timp, şi a primit şi scaune faţă mai comode.
Partea cea mai dificilă a expediţiei, punctul culminant la propriu şi la figurat va fi traseul Pamir, unde Bertici şi fiul său, la bordul Daciei lor Duster, vor trebuie să meargă aproape 1.000 km în zone aproape pustii, în condiţii de iarnă, ajungând la o altitudine de 4.655 metri. Bertici spune că nu ştie să fi fost vreodată cineva iarna pe acolo şi crede că cel puţin el şi fiul său vor fi primii români care ajung cu o singură maşină să traverseze Pamir iarna.
Foto: Traseul Pamir în condiţii de iarnă

Lucrurile sunt complicate şi din cauza faptului că graniţa între Tadjikistan şi Kârgâzstan e închisă în mod normal şi e deschisă doar pentru turişti, doar cu solicitare în avans la autorităţile celor două ţări. Dacă îi prinde vreo ninsoare sau vreo avalanşă pe acolo, însă, ei s-ar putea pomeni blocaţi zile în şir, motiv din care şi-au luat echipamente suplimentare cu care să facă faţă unor asemenea condiţii de staţionare îndelungată.
În total, expediţia celor doi va cuprinde circa 15-16 ţări, cu circa 20.000 km parcurşi. Cei doi vor merge din România spre Lituania şi Letonia iniţial, pentru că doar acolo mai există o graniţă deschisă spre Rusia. Prin Rusia aceştia vor merge până în zona Siberiei, după car vor să intre în Kazahstan, şi vor merge paralel cu graniţa cu China, iar de acolo în Kârgâzstan, unde vor avea porţiuni de offroad şi după aia vor urca pe Pamir.
După ce trec Pamirul, planul de acum e să revină spre casă prin Uzbekistan, Kazahstan, Rusia prin regiuni precum Cecenia, după care să intre în Georgia, Turcia, Bulgaria şi România. Dacă se mai închid graniţe cu Rusia între timp, atunci planul de rezervă a să se meargă prin Afganistan şi Iran.
L-am întrebat pe Bertici de ce a ales să meargă prin Rusia acum, în condiţiile războiului actual. Ne-a pus că nu-i interesează, „în Rusia nu este război, doar în Ucraina”. „Nu facem politică, viză am primit mai rapid decât am luat până acum, eu nu mă războiesc cu nimeni, suntem aventurieri”. I-am întrebat de siguranţa lor, dar Bertici s-a arătat convins că totul e exact la fel în materie de siguranţă în Rusia. A menţionat că vara trecută au fost o mulţime de vloggeri în Rusia, dintr-o mulţime de ţări.
Bertici va călători doar cu fiul său pe întreaga distanţă şi va publica video-uri pe canalul său de YouTube. Cei doi vor fi singuri inclusiv în cele mai dificile părţi ale expediţiei, fără vreo maşină de asistenţă, doar cu un telefon de satelit de rezervă, pentru situaţii de urgenţă. Şi sărbătorile de iarnă le vor petrece direct în expediţie, fără a şti unde exact unde vor reuşi să ajungă. Fiul lui Bertici are acum 25 ani, dar e la fel de entuziasmat ca şi acum 5 ani, în expediţia siberiană.
Bertici a mai ţinut să menţioneze că dacă va întâmpina experienţe neplăcute în Rusia, le va menţiona cu sinceritate pe canalul său, la fel cum face întotdeauna. Speră, însă, că va avea parte doar de experienţe autentice, focusate spre peisaje şi aventură autentică. Şi eventual, într-o bună zi, poate va scrie o nouă carte despre această aventură, care începe mâine, 15 decembrie.
Vezi mai jos şi ultimul său video, publicat cu Dacia Duster care îi va purta în această expediţie.
0
5,648
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!