Acesta e noul Audi Q8 e-tron Dakar, un SUV electric care vrea să inspire aventura autentică de raliu

4 Ianuarie 2024, 12:01
Redacţia PiataAuto.md
Grupul VW a fost inspirat în ultimul an în a lansa două modele fascinante, cu inspiraţie de raliu, neobişnuite în esenţă, dar fabuloase, create fără mari calcule economice, dar tocmai asta le-a făcut imediat admirate şi dorite de cumpărători. E vorba de Porsche 911 Dakar şi Lamborghini Sterrato. Acum şi marca Audi din acelaşi grup lansează un model inspirat de raliu, doar că de această dată e un model electric, care era un SUV şi înainte de a fi condimentat cu elemente de Dakar.
În cazul lui Audi, un model electric inspirat de raliu are cel mai mult sens, întrucât Audi participă la Dakar cu bolizi electrificaţi al 3-lea an consecutiv deja. Chiar şi pilotul Audi de la Dakar, Carlos Sainz, figurează în imaginile cu noul model al mărcii.
Ce este Audi Q8 e-tron Dakar, deci, pe lângă faptul evident că e un soi de ediţie specială a lui Q8 e-tron? Tehnic vorbind, sistemul de propulsie nu se deosebeşte cu nimic de un Audi Q8 55 e-tron, făcând uz de aceeaşi baterie de 106 kWh net, având aceleaşi două electromotoare ce însumează o putere de 300 kW, sau 408 CP.
Garda la sol, însă, e ridicată cu 3,1 cm, iar anvelopele sunt specializate, pentru toate tipurile de teren, inclusiv offroad. E interesant, însă, că maşina e livrată clienţilor cu 8 roţi, cele 4 standard, cu anvelope de offroad, instalate pe ea, şi încă 4 roţi cu anvelope de asfalt, mai eficiente în consum, care pot fi instalate atunci când se merge doar pe drumuri civilizate.
Din cauza anvelopelor de offroad, maşina electrică e un pic mai lentă, atingând prima sută în 5,9 secunde, iar viteza maximă e limitată la 200 km/h. Autonomia în ciclu WLTP e de 487 km, ceea ce înseamnă un consum oficial declarat de circa 21,75 kWh/100 km.
Maşina vine şi decorată cu elemente speciale de caroserie, unul din aceste elemente anunţând că vor fi produse doar 99 de exemplare ale ediţiei Dakar.
Apropo, barele de acoperiş şi accesoriile de depozitare de acolo sunt oferite standard, la fel ca o mulţime de alte dotări ce sunt opţionale în mod obişnuit, dar au fost incluse drept standard pe ediţia Dakar. Preţurile acestui Audi în ediţie Dakar vor porni de la aproximativ 120 mii euro.
0
1,287
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!