Acesta e primul camion minier electric articulat Caterpillar, destinat lucrărilor în subteran

29 Ianuarie 2024, 15:01
Redacţia PiataAuto.md
Camioanele miniere electrice nu mai sunt o noutate absolută, ele având un raţionament avansat pe teritoriile limitate ca suprafaţă ale minelor. Dar, dacă multe mine au decis să treacă în ultimul timp la camioane şi utilaje electrice alimentate fie cu cabluri extensibile, fie cu cabluri şi pantografe, ca şi troleibuzele sau tramvaiele, pentru a evita folosirea bateriilor uriaşe, camionul despre care vorbim azi şi care a fost creat de renumita companie Caterpillar are tone de baterii la bord şi e primul asemenea camion creat de ei, pentru lucrări în subteran.
Foto: Camion electric minier de suprafaţă Komatsu, cu pantograf, fără baterii

Cei de la Caterpillar anunţă că noul camion electric minier a fost creat împreună cu reprezentanţii companiei miniere australiene Newmont, toţi parametrii săi fiind ajustaţi conform necesităţilor minei acesteia. Totuşi, Caterpillar ar urma să producă şi pentru alte mine camioane similare, cu eventuala adaptare a mărimii bateriei pentru fiecare mină în parte.
Foto: Noul camion electric minier subteran Caterpillar

Tocmai de asta, creatorii acestui camion nu anunţă capacitatea de stocare a bateriei, însă ne spun că energia stocată acolo ar trebui să-i asigure câteva ore continue de muncă neîntreruptă. Nu se anunţă din păcate nici puterea electromotoarelor, dar se spune că majoritatea componentelor electrice sunt derivate de la camionul electric de suprafaţă Caterpillar 793 Electric, dezvăluit în noiembrie 2022.
Foto: Camionul electric Caterpillar 793 Electric

Ei bine, atunci noi făcusem calculele paralele ale puterii estimative necesare, din informaţiile publicate atunci de Caterpillar, şi am ajuns la concluzia că electromotoarele dezvoltă o putere de 2.445-2.865 CP. Doar că acel camion are o sarcină utilă de peste 200 tone. Caroseria noului camion electric, apropo, e aproape neschimbată în raport cu modelul AD45, care poate transporta o sarcină utilă de 48 tone. Respectiv, vorbim de o sarcină utilă de 4 ore mai mică, iar cu atunci când e echipat standard cu un motor diesel, camionul AD45 dezvoltă doar 598 CP, ceea ce se raportează oarecum corect la diferenţa de sarcină utilă.
Mai judecând şi după faptul că noul camion electric e unul articulat şi are mai puţin spaţiu pentru depozitarea de baterii, am ajunge la un maxim de 1,7-2,4 MWh de capacitate a bateriilor, ceea ce semnificativ mai puţin decât camioanele electrice miniere mai mari cu baterii. Această capacitate, cu tot cu timpii de aşteptare pentru încărcare şi cu regenerarea la coborâri, ar trebui să fie mai mult decât suficientă pentru o tură completă de muncă. Totuşi, trebuie să spunem că cei de la Caterpillar sunt foarte zgârciţi în date tehnice exacte ale acestui camion electric, tot indicând că le pot adapta pentru fiecare mină în parte.
În minele australiene ale celor de la Newmont, acest camion va opera în tandem cu un încărcător frontal cu propulsie electrică, astfel încât ambele utilaje vor avea zero emisii în subteran. Caterpillar spune că a echipat acum noul camion electric şi cu senzori de condus semiautonom, iar în viitorul apropiat ar putea face acest camion capabil de operări complet autonome. Aşadar, tot mai mult şi mai mult minele subterane se îndreaptă spre o stare de lucruri în care toate utilajele lucrează singure, autonom, cu propulsie electrică, cooperând între ele şi fiind doar monitorizate din camere de comandă de către oameni. Şi întrucât aceste maşinării sunt acum electrice, ele pot fi uşor învăţate să meargă la sursa de încărcare şi să-şi încarce acolo bateriile, cum face un aspirator autonom de casă, spre exemplu. Iar dacă oamenii nu le mai operează, nici măcar capacitatea bateriilor nu trebuie neapărat raportată la timpul de lucru al unei ture complete.
0
1,488
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!