Organizaţia germană ADAC a monitorizat 94 de modele auto în 2023, iar cele mai mari aprecieri au revenit modelelor electrice

17 Ianuarie 2024, 12:11
Redacţia PiataAuto.md
Organizaţia germană ADAC, pe lângă serviciile de asistenţă pe care le încorporează pentru membrii săi, e una dintre puţinele entităţi care adună astfel date statistice avansate despre consumul real al multor maşini, problemele de fiabilitate în timp, gradul de satisfacţie despre o maşină şi multe alte date cumulate din statistici de viaţă reală ale maşinilor membrilor săi, care sunt peste 18,5 milioane la număr. Iar în anul 2024, ADAC a monitorizat îndeaproape 94 de modele auto relativ noi pe piaţă, oferindu-le punctaje sumare, ce cumulează suma calităţilor lor demonstrate în viaţa reală şi a problemelor sau carenţelor pe care le indică. Cu cât mai mic punctajul, cu atât mai bun e modelul şi, respectiv, cu cât mai mare, cu atât mai jos e poziţionat în clasament.
Tradiţional, în acest clasament ADAC foarte puţine maşini reuşeau să se încadreze sub cifra de 2,0. În acest an, însă, numărul modelelor care s-au calificat la un barem mai mic de 2,0 e unul record din toată istoria clasamentului, ajungând la 16 modele. Iar asta i-a făcut pe cei de la ADAC să spună că statisticile demonstrează că „maşinile de acum sunt mai bune ca oricând anterior”.
La fel de curios e că în top 5 al celor mai bune maşini, cu cel mai bun punctaj, s-au clasificat doar maşini electrice! Iată cum arată acest top 5 al ADAC:

1. BMW i7 xDrive60
2. Hyundai Ioniq 6 (77 kWh)
3. Mercedes EQS 580
4. Skoda Enyaq iV RS
5. Volvo XC 40 Recharge (versiunea cu un singur motor, actualizată în 2023)
Toate aceste 5 maşini au luat 1,7 puncte, pe locul 6 mai urmează o electrică, BMW iX1, cu 1,8 puncte, şi abia pe locul 7 vine şi prima maşină cu o motorizare convenţională — BMW Seria 7 740d. Suprinzător, dar toate celelalte maşini până la sfârşitul Top 10 sunt iar electrice:

6. BMW iX1 xDrive30
7. BMW 740d
8. Hyundai Ioniq 5 (77 kWh)
9. Nio ET5 (100 kWh)
10. Polestar 2 Long Range Single Motor
Foto: BMW 740d, cel mai bine clasat model cu combustie

Aşadar, 9 maşini din top 10 sunt electrice, ceea ce i-a făcut pe cei de la ADAC să spune că maşinile sunt mai bune ca oricând mai ales datorită celor electrice noi, care au evoluat semnificativ şi oferă o experienţă mult mai bună. E la fel de curios că în top 10 al celor mai bune maşini în clasamentul ADAC se regăseşte şi o maşină chinezească, Nio ET5.
Şi dacă tot se menţiona cât de puţine maşini reuşesc să ajungă de obicei în clasamentul ADAC cu barem mai mic de 2,0, iată care mai sunt maşinile de la poziţia 11 în sus, care s-au clasat cu mai puţin de 2,0 puncte:

11. Audi Q8 e-tron Sportback
12. Genesis GV70
13. Nio ET7 (100 kWh)
14. Smart #1
15. Toyota b4ZX
16. VW ID.3 Pro S
Aşadar, încât 5 din cele 6 sunt electrice. Deci, e cât se poate de clar că în acest clasament nou ADAC, de această dată maşinile electrice domină până la absolut, fiind declarate de departe cele mai bune. Iar unele din ele au detaliate şi motivele — spre exemplu la Hyundai Ioniq 6 e menţionat că acesta reuşeşte să atingă un consum real de 15,5 kWh/100 km, consum care n-a putut fi depăşit de nici un alt model. Iar încărcarea rapidă funcţionează excelent în viaţa reală datorită tehnologiei de 800 volţi, şi maşina chiar poate alimenta o autonomie de 400 km în circa 20 minute. E unul din modelele care practic nu a indicat nicio problemă cronică la maşinile monitorizate, deci şi fiabilitatea e exemplară!
Apropo, şi modelele Tesla sunt prezente în top, primul având 2,0 puncte şi fiind Mode Y Long Range AWD. Mai jos în clasamentul celor 94 de modele se îndesesc motorizările diesel şi pe benzină, dar sunt prezent în continuare şi electrice. Apropo, cele mai slab clasate modele sunt Dacia Spring şi Renault Twingo, ambele luând 4,1 puncte în clasament. Cele două modele s-au poziţionat mai jos de locul 90 şi în clasamentul general.
0
15,482
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!