SpaceX a lansat primii sateliţi Starlink capabili să transmită date direct către telefoanele mobile, fără antene şi modeme suplimentare

4 Ianuarie 2024, 11:00
Redacţia PiataAuto.md
SpaceX a lansat aseară primii sateliţi Starlink, capabili să transfere date direct către telefoanele mobile, evitând astfel protocoalele anterioare care necesitau instalarea unei antene parabolice şi a unui modem pentru a recepţiona semnalul Starlink.
Lansarea a avut loc cu o rachetă Falcon 9, iar SpaceX a lansat în total 21 de sateliţi, dintre care 6 sateliţi au capacitatea de a transmite date prin tehnologia Direct to Cell.
Cu această tehnologie, utilizatorii de telefoane mobilă vor avea acces iniţial la mesaje, apoi, din 2025, şi la apeluri voce şi internet mobil prin conexiune obişnuită LTE.
Telefonul mobil nu are nevoie de vreo modificare şi nici măcar nu e nevoie de a instala vreo aplicaţie suplimentară, care ar recunoaşte sateliţii. Semnalul transmis de sateliţi va fi perceput te telefon ca şi semnal de la un oricare alt turn de telefonie mobilă al operatorului la care este abonat, singura condiţie fiind ca acest operator să aibă un contract de parteneriat cu SpaceX. Deocamdată SpaceX anunţă o listă destul de scurtă de operatori care au încheiat un asemenea contract — T-Mobile şi Salt din Germania, One din Noua Zeelandă, KDDI din Japonia, Optus din Australia, Rogers din Canada ş Entel din Chile.
Foto: Schema de funcţionare a sateliţilor Starlink cu tehnologie Direct to Cell

Scopul primar al noilor sateliţi va fi să asigure conexiune mobilă şi internet în zone izolate ale planetei, la costuri mult mai mici în comparaţie cu instalarea de turnuri terestre de telefonie mobilă.
Exact acelaşi scop, cu aceeaşi idee de turnuri de telefonie mobilă, îl menţionam şi acum trei zile într-un articol despre dronele stratosferice pentru care un grup de ingineri japonezi au primit aprobare şi urmează să le lanseze, acele drone fiind propulsate cu ajutorul panourilor fotovoltaice şi zburând în continuu la altitudine stratosferice, fără a ateriza decât pentru mentenanţe periodice.
Foto: Dronă stratosferică, concepută de inginerii niponi

Spuneam atunci că acele drone vor concura cu Starlink la disponibilitatea de serviciu de internet global şi iată că Starlink a luat-o din nou înainte în a-şi asigura avansul tehnologic şi va asigura acest serviciu tot pe bază de sateliţi care orbitează şi care, datorită vitezei lor şi efectului de gravitaţie, sunt mult mai eficienţi energetic, fără a consuma energie în permanenţă pentru propulsie, făcând în schimb uz de efectele legilor fizice ale gravitaţiei, ale vitezelor cosmice şi orbitării în jurul planetei.
Foto: Aşa arată noul satelit Starlink

Cu siguranţă pe parcursul acestui an SpaceX va lansa mulţi alţi sateliţi cu tehnologie Direct to Cell, astfel încât serviciul să aibă un număr minim de sateliţi care să-i asigure funcţionarea fără intermitenţe şi să fie pregătit pentru lansarea transmisie de date şi apeluri voce începând cu anul viitor, în 2025. Apropo, acest serviciu al Starlink va putea transmite date şi către dispozitive din categoria Internet of Things, care au compatibilitate cu conexiune LTE. E clar, deci, ne mişcăm tot mai mult spre o etapă în care comunicarea de date către dispozitivele noastre se mută de la nivel terestru celular la unul stratosferic şi cosmic.
Foto: Aşa arată noul satelit Starlink
0
6,190
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!