(VIDEO) Audi a luat prima sa victorie la Dakar şi a făcut-o cu o maşină electrificată, într-o ediţie de raliu cu concurenţă atenuată de Dacia

20 Ianuarie 2024, 15:25
Redacţia PiataAuto.md
Raliul Dakar 2024 a luat sfârşit cu o victorie sonoră, dorită de câţiva ani încoace. Audi a învins Dakar 2024 şi după doi ani de chinuri şi dificultăţi tehnice, în acest an bolizii săi electrificaţi au reuşit în sfârşit să aducă rezultatul dorit.
Ediţia din acest an de la Dakar a fost una mai puţin intensă, însă, fiind tratată de mulţi drept una intermediară, înainte de noile reguli care vor intra în vigoare anul viitor, şi care vor da reconfigurări importante în formula raliului. De asemenea, campionul de anul trecut, Nasser Al-Attiyah, n-a mai concurat cu Toyota, ci cu un bolid propriu, pentru a-şi menţine forma înainte de marea lansare a Daciei în Dakar din anul viitor, unde Nasser va avea rolul de pilot principal.
Foto: Bolidul din 2024 al lui Nasser Al-Attiyah

Respectiv, dacă anterior Nasser era cel mai redutabil concurent de pe teren, iar competiţia între Audi şi el era acerbă, în acest an Nasser a fost mai mult un sportiv care a vrut să-şi menţină formă. Pe lângă asta, anul trecut concurenţa se ducea intens şi cu Sebastien Loeb, un alt pilot cu titluri de campion în cariera sa. Însă anul viitor şi Loeb va fi pilot Dacia, aşa că doi dintre piloţii care concurau cel mai mult în 2022 şi 2023 au devenit brusc colegi de viitoare echipă în 2024 şi au lăsat-o şi ei mai moale în efervescenţa competiţiei.
Aşa că, deşi poate suna pompos, n-am greşi să spune că Dacia a fost cea care a atenuat concurenţa în raliul Dakar 2024, prin preluarea celor mai puternici piloţi. Desigur, raliul a avut momentele sale intense, şi competiţia a existat în continuare, dar gradaţia a fost totuşi mai mică, iar cei de la Audi au putut să învingă mai uşor, renumitul Carlos Sainz devenind astfel campionului de la Dakar 2024.
Bolidul Audi avea un avans confortabil de peste 1 oră şi 20 minute la final. Nici de această dată maşinile celor de la Audi n-au fost lipsite de probleme, două dintre ele având nevoie de reparaţii lungi şi grave, dar totuşi una, cea condusă de Sainz, a reuşit să ajungă prima. Ceilalţi doi bolizi Audi au ajuns pe locurile 48 şi 54 în clasa maşinilor, cu mult mai slab decât anul trecut.
E interesant că Toyota, câştigătoarea anului trecut, n-a ajuns nici măcar pe podium acum, luând abia locul 6.
La camioane, Iveco a luat primul loc, cu un camion condus de echipajul lui Martin Macek. Locul 3 aparţine tot Iveco, însă locul 2 a revenit de această dată companiei cehe Praga, cu camionul V4S DKR, condus de Alex Loprais. E cel mai bun rezultat pentru un camion Praga din ultimii ani, apropo.
Vezi mai jos şi un video cu sumarul atmosferei de la ediţia din 2024 de la Dakar.
0
3,428
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!