(VIDEO) Neom, regiunea vizionară cu oraşe hi-tech din Arabia Saudită, anunţă un nou oraş integrat în mijlocul unui munte

18 Ianuarie 2024, 16:09
Redacţia PiataAuto.md
Acum aproape doi ani, publicasem o serie de articole despre oraşe de vis, aproape utopice, anunţate în Arabia Saudită, ca parte dintr-o regiune vizionară, numită NEOM. Vorbeam atunci despre The Line, oraşul linear de 170 km lungime, fără maşini şi fără străzi pentru circulaţia lor, apoi despre Oxagon, un oraş plutitor pe mare, în formă de octogon, specializat ca fiind preponderent industrial, iar apoi şi despre Trojena, un oraş montan la mare altitudine, care ar avea rolul unei viitoare staţiuni de schi de lux, cu deşertul în jur. Ei bine, acum cei de la Neom au anunţat un nou oraş din proiectul lor uriaş, iar asta ne-a făcut să ne întrebăm, bineînţeles, şi dacă celelalte oraşe anunţate anterior au intrat în faza de construcţie propriu-zisă, sau dacă deocamdată se operează doar cu termeni la viitor.
Foto: Oraşul The Line din NEOM

Ei bine, adevărul e că aceste oraşe imense au început a fi construite, iar pe şantierele lor muncesc circa 60.000 de muncitori din toată lumea, iar echipa care gestionează implementarea acestor proiecte numără încă vreo 3.000 oameni. Sunt regiuni în care forfotesc camioanele, buldozerele şi excavatoarele, dar e la fel de adevărat că există foarte multe voci care spun că aceste oraşe n-au nicio şansă să fie definitivate până la termenii anunţaţi iniţial, de 2025, 2026. Respectiv, anul 2030 ar fi unul mai optimist, or, construirea unul oraş întreg de 170 km lungime, fie el şi relativ subţire, dar în 3 nivele, nu e ca şi cum ai construi o singură clădire în 3-4 ani.
Foto: Construcţia în oraşele NEOM, octombrie 2023

Tocmai de asta, şi autorităţile saudite au început a vorbi despre NEOM ca despre un proiect atât de vizionar şi de complet, pe care nu l-am mai făcut nimeni niciodată în lume, încât îl raportează mai degrabă la ţintele lor de reducere a emisiilor şi viziunile de ţară pe termen lung, raportate la anul 2030 şi 2060. Dar se pare că saudiţii sunt în continuare determinaţi să cheltuie trilioane pe aceste idei dacă va fi nevoie, pentru a deveni un exemplu global, pentru a deveni un magnet de talente şi a impulsiona dezvoltarea unui centru de tehnologie şi inovaţie mondială cu acest oraş, pentru ca atunci când nu va mai avea nimeni nevoie de petrolul lor, ţara lor să poată progresa în continuare.
Ei bine, hai să vedem ce înseamnă noul oraş, anunţat acum. Acesta are numele Aquellum şi e conceput ca un oraş situat la 450 metri altitudine, făcând uz într-un mod non-conformist de această altitudine. Dar, analizându-i construcţia, e mult mai corect să spunem că oraşul e construit până la 450 metri altitudine, într-un soi de microunivers integrat în interiorul unui munte!
Foto: Aquellum, noul oraş din NEOM

Oraşul va avea primul port flotant pentru iahturi şi ambarcaţiuni mici. Intrarea în Aquallum se va face printr-un canal subteran, care va deschide vizorul spre lumea oraşului. Iar această lume cuprinde toate facilităţile necesare ale unui oraş — de la străzi pietonale, case, apartamente şi hoteluri până la restaurante, laboratoare de studiu şi muncă, toate plasate neobişnuit, în interiorul acestui cub citadin imens. Iar printre ele, printre căile intersectate, se vede cerul, spre care te poţi ridica treptat.
Acolo, sus, la ultimul nivel, e o grădină care definitivează imaginea acestui oraş, gândit ca o comunitate a viitorului în care să interacţioneze atât de diferit, încât să te simţi aproape ca în Metavers, doar că unul fizic, în care chiar pot atinge şi gusta viaţa cu proprii tăi senzori.
Este deci, un oraş creat de la zero, în care arhitectura a concentrată din interior spre exterior, de sus în jos, sfidând toate cutumele obişnuite de până acum. Pentru că acest oraş e gândit să atragă exact oamenii care gândesc la fel de neconvenţional şi care se vor simţi de minune aici, generând idei valoroase pentru omenire, având toate condiţiile în jur pentru a face asta.
Vezi mai jos şi un video cu noul oraş Aquallum, dar şi cu celelalte din Neom, aflate în proces de construcţie.
1
3,137
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!