Capacităţile de panouri fotovoltaice s-au triplat în anul 2023 în Moldova, în mare parte datorită prosumatorilor cu puteri mai mari

19 Februarie 2024, 10:00
Redacţia PiataAuto.md
La sfârşitul anului 2023, informam că începând cu anul 2024, prosumatorii cu panouri fotovoltaice din Republica Moldova trec de la mecanismul de contorizare netă la cel de facturare netă, cea ce înseamnă că nu se va mai calcula diferenţa netă dintre kilowaţii-oră livraţi în reţea şi cei consumaţi, ci diferenţa între costul kilowaţilor-oră livraţi şi cei consumaţi. Desigur, preţul energie livrate în reţea va fi mai mic decât al celei cumpărate înapoi, ceea ce face noul mecanism mai puţin avantajos pentru prosumatori, cu pretextul oficial că reţeaua nu poate servi drept baterie gratuită pentru aceştia, în speranţa de a-i stimula să-şi cumpere şi să-şi instaleze propriile baterii acasă, după exemplul celor menţionate recent în articolul despre noua baterie Tesla Powerwall 3. Ei bine, acum Ministerul Energiei din Moldova vine şi cu statistici suplimentare ca să-şi justifice această schimbare de mecanism şi anunţă că pe parcursul anului 2023, doar în decursul unui singur an, capacităţile de panouri fotovoltaice s-au triplat în Moldova.
Astfel, dacă la începutul lunii ianuarie 2023 în Moldova existau panouri fotovoltaice cu putere instalată totală de 33,5 MW, atunci la începutul lunii ianuarie 2024, puterea totală a tuturor panourilor fotovoltaice conectate la reţea în Moldova a ajuns la 115,3 MW, cu o creştere de 244%, având loc mai mult decât o triplare a acestora.
Această putere era asigurată de 5.051 de producători casnici şi persoane juridice. Din cei 115,3 MW de putere instalată, 36 MW revin prosumatorilor casnici, iar 79,3 MW revin persoanelor juridice. Anume aici, pe această zonă, s-au remarcat cele mai mare creşteri în 2023, mai multe companii din Moldova alegând să investească în parcuri de puteri mai mari, preponderent pentru a-şi acoperi cel puţin consumul propriu şi a fi mai competitive în faţa fluctuaţiilor de preţ la energie.
Însă şi puterea instalată a prosumatorilor casnici a continuat să crească tot mai mult pe parcursul anului, semn clar al încrederii tot mai mari din partea acestora, pe de o parte, iar pe de altă parte un semn că cei care le instalează iau în calcul deja acoperirea mai multor necesităţi de consum, inclusiv eventuale pompe de căldură sau maşini electrice, motiv din care îşi cresc puterea panourilor instalate. Media puterii per prosumator casnic la sfârşit de an 2022 era de 8,58 kW, iar la sfârşitul lunii decembrie era deja de 9,31 kW. Apropo, cifra de la finalul anului e deja aproape echivalentă cu media prosumatorilor din Australia, o ţară care a cunoscut un salt şi mai mare în panourile fotovoltaice de pe acoperişurile caselor în ultimii ani. Prin urmare, la nivel individual al celor ce aleg să-şi instaleze panouri fotovoltaice, moldovenii sunt la nivelul statisticilor mondiale în acest sens, la cifre echivalente cu ţările care sunt lideri în prezent la acest capitol.
Însă, la nivel de ţară, 115,3 MW încă nu e o cifră covârşitoare. La orele amiezii, de obicei, Moldova foloseşte cam 700 MW de putere, deci teoretic 16,5% din puterea necesară sistemului poate fi uneori acoperită de energia de la panourile fotovoltaice. Însă la o medie generală, 115 MW de panouri pot produce anual cam 135-140 GWh de electricitate în condiţiile de soare ale Moldovei. Faţă de consumul anual al Moldovei de circa 4.200 GWh, asta înseamnă doar 3,2% la nivelul unui an, din cauza intermitenţei specifice a panourilor solare. Şi tocmai de asta vor autorităţile să treacă la facturare netă, pentru că 115 MW pot fi mai greu de absorbit instantaneu într-o reţea de 700 MW, iar bateriile casnice ar ajuta la echilibrarea timpului în care această energie e furnizată în reţea sau pur şi simplu nu ar mai fi furnizată, ci ar fi folosită local în reţeaua casei, înlocuind parţial consumul de vârf la orele serii.
Toate astea se întâmplă în lipsa unei centrale de stocare cu baterii în Moldova. De fapt, Moldova nu are nicio hidrocentrală prin pompare, ce ar putea stoca energia, şi nicio centrală pe baterii, deci practic nu poate face stocare a energiei, ci doar echilibrare. Prima centrală de baterii, însă, a fost anunţată acum câteva luni de Premier Energy, deci situaţia s-ar putea schimba în viitorul apropiat. Un fapt e cert, însă, noii prosumatori, cei care-şi instalează acum panouri fotovoltaice, ar fi bine să ia în calcul din start baterii instalate în sistemul casei, pentru că doar astfel vor evita facturări dezavantajoase şi eventuale salturi de preţ la energia livrată, şi vor putea face uz maxim de energia generată de propriile panouri.
0
1,319
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!