Suedezii de la Sandvik au creat un utilaj electric de foraj, cu baterii, dar cu autonomie atât de modestă, încât are nevoie şi de un cablu

16 Februarie 2024, 20:26
Redacţia PiataAuto.md
Foarte multe utilaje de minerit şi explorări geodezice sunt electrice, iar asta se întâmplă de decenii încoace din motive de randament. Doar că în marea majoritate a cazurilor acele utilaje sunt alimentate de la reţeaua locală a minei sau şantierului, fără necesitatea de a avea baterii care să stocheze energia, pentru că cifrele de consum sunt mari şi pentru că această energie necesară ar avea nevoie de baterii imense. Dar suedezii de la Sandvik au creat totuşi acum un utilaj electric de foraj de suprafaţă, una din cele mai energofage lucrări din câte pot exista.
Noul utilaj este primul electric cu baterii din clasa sa din întreaga lume, spun suedezii. Acesta poate săpa sonde de până la 22,9 cm diametru. Şi fiind electric, o face cu zgomot minim.
Problema e că autonomia la lucrările de forare e foarte mică. Doar o oră de muncă, atât ţine bateria acestui utilaj. În regim de plasare a tuburilor în sonde, autonomia e mai mare, ajungând la 4 ore. Aşa că suedezii au înţeles că noua lor creaţie nu se va putea baza doar pe bateri şi i-au montat şi un cablu extensibil de 180 metri, pentru a fi conectat la priză.
Astfel, deşi noul utilaj Sandvik nu poate munci prea mult doar cu energia din baterii, până la urmă există cablul care asigură fluxul necesar de energie, aşa că munca poate continua. Dar de ce ar mai fi nevoie de baterii, atunci?
Ei bine, răspunsul e în randament şi mobilitate, zic suedezii. Pe de o parte, noul utilaj poate face lucrări scurte şi atipice acolo unde intervine ceva neobişnuit. Iar pe de altă parte, utilaj poate începe a lucra imediat ce ajunge la un şantier, în timp ce cablul electric e intens, fără a pierde timp în aşteptare.
Apropo, noul excavator de forare funcţionează la 1.000 volţi, fapt care permite cablului electric de 180 metri să fie mai subţire şi mai uşor.
0
1,028
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!