(VIDEO) L-am luat la întrebări directe pe Ministrul Energiei din Moldova, Victor Parlicov, despre toate neclarităţile din PNIEC, marele plan de energie şi climă pentru 26 ani înainte

29 Februarie 2024, 10:39
Redacţia PiataAuto.md
Săptămâna trecută, Ministerul Energiei din Moldova a publicat PNIEC, sau Planul Naţional Integrat de Energie şi Climă, prin care Moldova îşi asumă obligaţii şi-şi trasează traiectorii în tot ceea ce înseamnă energie şi emisii pentru 26 de ani înainte, până în anul 2050. Asta înseamnă că dacă astăzi un tânăr are 14 ani şi este încă pe băncile liceului, în 2050 el va avea 40 de ani, ceea ce înseamnă că acest plan ne vizează pe toţi pe o durată atât de mare de timp din viaţa noastră şi a copiilor noştri înainte, încât pur şi simplu nu-l puteam neglija. În ultimii doi ani, ne-am convins cu toţii pe propria piele cât de tare ne poate afecta energia şi variaţiile de preţ la ea, iar ceea ce e inclus în acest plan ne va afecta direct pe toţi 26 de ani de acum încolo. Şi mai mare e problema că noi am descoperit în acest plan o mulţime de neconcordanţe în cifre, sau cifre care pur şi simplu nasc întrebări imense şi fie ne trezesc îndoială, fie revoltă că dacă planul pe 26 de ani înainte rămâne cu asemenea ţinte asumate, atunci pe unele capitole nu vom evolua deloc şi rămânem cu mari ratări de a ne mişca din loc şi de a ne dezvolta cu adevărat.
Planul e imens, are peste 400 de pagini. Cei de la Ministerul Energiei ne-au spus că probabil suntem singurii din afara instituţiei lor care s-au uitat atent la cifrele din el şi le-au pus îndoială. Noi ne-am exprimat o părere de la prima vedere despre acest plan într-un prim articol de acum o săptămână şi spuneam că avem îndoieli şi întrebări mari despre multe din ceea ce a fost inclus în el. Şi am mai spus atunci că am adresat acele întrebări la Ministerul Energiei, însă ele erau atât de multe, pe măsură ce ne aprofundam în cifrele din el, încât am decis că e nevoie de o discuţie cu întrebări directe cu omul care e responsabil de domeniul energiei din Moldova, Ministrul Energiei, Victor Parlicov. Anume el trebuie să poată răspunde la aceste întrebări şi să dea explicaţii unde e cazul, iar noi am vrut şi să ascultăm, dar şi să mergem adânc şi la obiect în miezul problemelor.
Aşa că am mers în casa guvernului, la sediul ministerului, pentru a filma acolo un soi de interviu spre podcast, chiar dacă nu avem obişnuitele microfoane mari în faţă, cum se întâmplă de obicei la podcast-uri. Dar am vrut să avem libertatea unui podcast în a descoase totul, în a fi direcţi în întrebări şi chiar în a scrie cifrele-cheie pe o tablă, pentru a le vedea şi percepe cu toţii mai bine.
Discuţia a fost şi ea una de lungimea unui podcast, ajungând cam la 1 oră şi 20 minute. Dar e ceva ce poate fi şi ascultat, nu neapărat vizualizat cadru cu cadru. Iar pentru cei care vor să asculte doar anumite subiecte din cele abordate, am inclus şi un timecode corespunzător, pentru o navigare mai uşoară prin subiecte.
E important să nu fim apatici, însă. Pentru că în forma sa actuală, planul ratează multe lucruri importante, iar unele cifre s-au dovedit a fi o surpriză chiar şi pentru ministru. Prin urmare, comentariile şi întrebările voastre, aici, la link-ul de pe Facebook sau direct pe YouTube la video sunt deosebit de importante, pentru ca autorităţile să poată percepe şi mai mult că ne pasă tuturor de ce vom face 26 de ani de acum înainte. Pentru că în Moldova, un asemenea plan nu e doar despre climă, ci mult mai mult despre capacitatea ţării de a-şi produce singură energia şi a-i creşte economia, devenind mai puţin dependentă de import de carburanţi fosili. Şi cu siguranţă, dacă ne gândim la noi şi la copii noştri peste 26 de ani, probabil toţi am vrea ca lucrurile să fie mai bune decât sunt acum la acest capitol.
Deci, te invităm să urmăreşti sau să asculţi acest interviu şi să-ţi spui părerea. Sunt lucruri prea importante ca să le neglijăm. Iar din când în când, câte un ministru chiar trebuie să răspundă şi unor întrebări directe şi la obiect.

Vezi totul în video-ul de mai jos.
3
1,161
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!