(VIDEO) Presa germană se întreabă de ce au ajuns maşinile fabricate în Germania atât de proaste în calitate, la coada clasamentului de fiabilitate

10 Februarie 2024, 19:01
Redacţia PiataAuto.md
Presa germană trage un nou semnal de alarmă despre starea industriei auto din Germania, într-un context în care din luna septembrie încoace, de când salonul auto de la Munchen a arătat cât de mult au avansat chinezii şi cât de mult au stagnat germanii, jurnaliştii germani nu obosesc să descoase problema în diferite aspecte ale sale. Aceştia vor să trezească şi opinia publică, şi producătorii auto, că situaţia a ajuns deja mult prea departe, iar o industrie care s-a complăcut în propriul confort a ajuns acum brusc depăşită şi irelevantă pe mai multe fronturi. Iar dacă se va continua astfel, nu va dura mult până la fabrici închise, concedieri masive şi dispariţia totală a unor producători. De această dată, cei de la Deutsche Welle se întreabă cum de au ajuns maşinile fabricate în Germania atât de proaste în calitate, la coada clasamentului de fiabilitate.
Iar clasamentul de fiabilitate de care vorbesc germanii este cel al Consumer Reports, o organizaţie non-profit din SUA, cu zeci de ani de istorie, care face studii şi recomandări de produse de foarte mult timp şi e considerată cea mai respectată autoritate din SUA în acest sens, pentru că nu e finanţată în niciun fel de cei cărora le testează producţia, ci cumpără produse de pe piaţă, ca orice persoană din public, pentru a da rapoarte avansate. Şi iată că ultimul raport al acestei organizaţii reputate a făcut praf pur şi simplu producătorii germani la calitate şi fiabilitate.
În top 10 mărci au intrat doar doi producători germani care îşi mai păstrează predilecţia pentru calitate şi fiabilitate — BMW şi Porsche, iar BMW şi-a îmbunătăţit chiar poziţia în raport cu media ultimilor 10 ani. Dar de cealaltă parte — Audi e pe locul 19, VW e tocmai pe locul 27 la coada clasamentului, iar Mercedes a ajuns pe locul 29 din 30, posibile, alături de Chrysler! Deci Mercedes, o marcă renumită cândva pentru maşini indestructibile, pentru over engineering şi pentru standardul „The Best or Nothing” a ajuns azi o marcă la coada absolută a clasamentului, alegând cumva partea de „Nothing” din expresia de mai sus.
Foto: Clasamentul de fiabilitate Consumer Report

Iar asta a făcut presa germană să se întrebe cum de s-a ajuns aici în constatarea faptului că situaţia actuală a producătorilor germani nu e doar din cauză că n-ar fi reuşit să avanseze la fel de rapid ca alţii, ci şi din cauză că au ales să creeze produse tot mai proaste, care au ajuns să dezamăgească proprietari. „Ingineria a fost limitată în multe companii auto de către management” — spune unul din interlocutori.
Până şi un specialist de la ADAC spune că de prin 2020 încoace, majoritatea maşinilor germane folosesc materiale mult mai proaste în interioare şi căptuşeli, fără straturi adiţionale de izolare, fără căptuşeli suplimentare, cu plastic mai prost şi adeseori gol pe dinăuntru.
Iar numărul mare de recall-uri din ultima perioadă ale mărcilor germane indică multe mai scăpări din etapa de proiectare, care sunt corectate abia ulterior. Costurile de producţie au fost reduse de atât de multe ori, încât s-a ajuns la componente mai subţiri, mai proaste, mai puţin capabile să reziste suprasarcini. „Iar dacă reduci atât de drastic şi în mod repetat costurile de producţie, la un moment dat se ajunge ca asta să se întoarcă împotriva imaginii tale”, conchide unul din interlocutori.
Vezi întregul reportaj al celor de la Deutsche Welle mai jos.
2
121,391
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!