(VIDEO) Volvo arată ingineria noului motor D17, cel mai puternic diesel pentru camioane din Europa, de 780 CP

23 Februarie 2024, 12:29
Redacţia PiataAuto.md
În ultimii ani, camioanele electrice şi tehnologia din jurul electrificării a evoluat atât de mult, încât premierele acestor modele şi tehnologii le-au eclipsat pe cele convenţionale, iar producătorii care au mai lansat modele propulsate cu combustie obişnuită aproape că vorbeau în şoaptă despre ele, pentru că tendinţele nu se aliniază cu ideea de a vorbi despre inginerie nouă sau perfecţionată la un motor diesel, de exemplu. Dar Volvo, producătorul cu cea mai mare gamă de camioane electrice în prezent, şi-a luat în inima în dinţi şi a creat şi un nou motor, cel mai puternic diesel în rândul camioanelor din Europa, cu 780 CP. Iar acum suedezii şi-au găsit curajul să ne arate tuturor ingineria acestuia şi soluţiile avansate care-l fac atât de deosebit.
Acest motor e un diesel clasic în mare măsură, iar despre el am vorbit şi în momentul premierei noului camion Volvo FH, dar şi într-un articol ulterior dedicat versiunii cu motor de top. Atunci spuneam că acest propulsor nou D17 vine să detroneze motorul Scania V8 de 770 CP, de pe modelul S770, care a deţinut mult timp titlul de cel mai puternic camion de traseu din lume, până când a fost devansat de un camion chinez de 800 CP şi acum era doar cel mai puternic din Europa. Ei bine, noul propulsor Volvo scoate 770 CP, deci mai mult decât Scania, deşi are cu 2 cilindri mai puţin. Cilindreea însă, e comparabilă.
Noul propulsor Volvo livrează şi 3.800 Nm de cuplu maxim, ceea ce-l face perfect pentru transporturi dificile, agabaritice. Nu în zadar cei de la Volvo îl plasează în imagini în care transportă turnuri şi pale de turbine eoliene. În ultimul timp turbinele eoliene au devenit tot mai mari în diametru şi mai puternice, iar asta înseamnă că şi turnurile lor au devenit mai lungi şi mai grele, la fel ca şi palele sau generatoarele. În consecinţă şi transportarea acestor utilaje agabaritice are nevoie de mai multă putere, pentru a le putea menaja mai uşor.
Noul motor are o turbină nouă, calibrată să-i dea potenţialul de a livra o putere atât de mare, dar de a evita turbolag-ul la turaţii mici.
Pistoanele au o formă specială în interiorul cilindrilor, care sporeşte circulaţia amestecului înainte de combustie, pentru o aprindere şi mai instantanee, dacă putem folosi un grad de comparaţie aici.
Cilindrii rezistă o presiune mai mare acum, iar injectoarele sunt noi, pentru a spori eficienţa de combustie şi a reduce astfel consumul de carburant. Şi toate componentele mobile din interior sunt redesenate şi recalibrate pentru o fricţiune minimă şi durabilitate maximă.
Pentru că acesta e unul din motoarele care va avea de îndeplinit în viaţa reală unele din cele mai dificile misiuni din lumea camioanelor şi a transporturilor.
Vezi mai jos cum arată această inginerie a noului motor, ilustrată într-un video publicat de Volvo.
1
4,226
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!