Volvo a lansat primul său camion care va fi disponibil doar cu propulsie electrică, însă autonomia e modestă

1 Februarie 2024, 18:48
Redacţia PiataAuto.md
Volvo e producătorul de camioane care se mândreşte cu faptul că are cea mai mare gamă de camioane electrice, ce acoperă deja aproape toate dimensiunile, segmentele şi categoriile de greutate. Tot Volvo e şi primul producător de camioane care a implementat producţia modelelor electrice pe aceeaşi linie de asamblare cu cele cu combustie, cu aceeaşi cadenţă şi viteză, fapt care a eficientizat mult producţia şi a optimizat costurile. Toate modelele electrice Volvo de până acum, însă, aveau şi motorizări cu combustie, pe lângă cele diesel. Acum suedezii lansează primul lor camion care nu mai face uz de motorizări diesel sau cu alt tip de combustie, ci mizează doar pe versiuni electrice.
Noul camion e Volvo FM Low Entry, unde numele Low Entry vine să sugereze cabina lui nouă, atipică, cu podea coborâtă. Practic, pentru că niciuna din versiunile noului camion nu va mai avea o configuraţie prin care cabina trebuie să lase loc unui motor cu combustie în partea sa inferioară, Volvo a ales să configureze diferit camionul, similar unor vehicule folosite pe aeroporturi, care au asemenea cabine joase pentru a încăpea sub fuzelajele şi aripile avioanelor.
Noul camion electric, însă, e destinat în special pentru tot soiul de lucrări urbane, precum serviciile de salubrizare. El va fi echipat şi cu un sistem de monitorizare şi afişare digitală a tot ce se întâmplă în jurul său, inclusiv pietoni, biciclişti, şi orice alte elemente de viaţă urbană, fapt care ar trebui să facă mult mai uşoară şi mai sigură munca la volanul acestui camion Volvo.
Noul camion poate avea 2, 3 sau 4 punţi, cu tracţiune pe 1 sau 2 punţi. În toate cazurile, însă, motorul este acelaşi, de 360 kW, sau 490 CP, iar masa totală variază între 19 şi 32 tone.
Autonomia camionului e modestă, însă, limitându-l doar la operaţiuni urbane. Cu 4 baterii de o capacitate sumară de 360 kWh, acesta va putea opera maxim 200 km, dar şi această autonomie depinde de greutatea transportată, stilul de condus, topografia oraşului şi temperatura de afară. Deci, în viaţa reală cel mai probabil vorbim de puţin peste 100 km parcurşi oarecum liniştit.
0
2,594
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!