Astăzi a fost dat startul oficial al lucrărilor la noua linie electrică aeriană de 400 kV Vulcăneşti-Chişinău, pentru o conexiune directă cu România şi UE

29 Martie 2024, 12:11
Redacţia PiataAuto.md
Astăzi a fost dat startul oficial al lucrărilor la noua linie electrică aeriană de 400 kV Vulcăneşti-Chişinău, pentru o conexiune directă cu România, acesta fiind unul din cele mai importante şi necesare proiecte de infrastructură energetică pentru Moldova, care ar fi trebuit făcut încă acum 33 de ani.
Spunem că acest fapt s-a lăsat aşteptat de 33 ani încoace, de la independenţă, pentru că traseele liniilor electrice ale Moldova au o configuraţie bizară şi totodată cu riscuri de securitate, ele fiind conectate cu România prin Ucraina, între Isaccea şi Vulcăneşti, iar de la Vulcăneşti mai trec odată prin Ucraina, apoi ajung lângă termocentrala CERS din regiunea transnistreană, şi abia de acolo are loc distribuţia spre Chişinău şi întreg centrul şi nordul ţării. Din păcate, timp de 3 decenii nimeni n-a acţionat pentru a remedia această problemă gravă cu riscuri şi dezavantaje evidente.
Foto: Traseele actuale ale liniilor electrice de înaltă tensiune din Moldova

Acum, în sfârşit, a început construcţia acestei linii aeriene electrice de înaltă tensiune, care va merge direct din Vulcăneşti spre o nouă staţie de transformare şi distribuţie de lângă Chişinău. Pentru această staţie scriam de curând că au şi fost livrate transformatoare de mare putere, produse de Siemens Energy şi transportate şi livrate în Moldova de o asociere de companii din România.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunţat că de la 8 aprilie vor începe lucrările de fundaţie la noua linie aeriană în primele 3 localităţi din sudul ţării, Congaz, Congazcicul de Sus şi Dezghingea. La inaugurarea oficială a lucrărilor de azi a fost prezent şi ministrul, şi preşedinta Maia Sandu, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor din Comrat.
Noua linie electrică aeriană va ava 158 km lungime şi va avea nevoie de 500 piloni. Greutatea pilonilor şi firelor va fi de circa 10.000 tone şi ea va traversa 8 raioane ale Moldovei.
Ministrul Energiei a mai anunţat că noua linie electrică aeriană va avea o capacitate de a asigura transmisia a circa 500 MW putere în regim nominal, ceea ce constituie circa 50-55% din sarcina maximă a sistemului electric din Moldova de la orele de vârf. Prin urmare, pentru a asigura o interconectare completă cu spaţiul uniunii europene, mai e nevoie de cel puţin încă o lini electrică, iar pentru a opera echilibrat şi cu rezerve — două.
Iar aceste două linii vor fi construite, una din ele — Bălţi-Suceava, fiind deja la etapa demarării procedurilor birocratice pentru licitaţii. Cea de-a treia linie va fi construită între Străşeni şi Gutinaş.
2
1,199
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!