Genesis a dezvăluit Neolun EV, prototipul unui SUV electric ultra luxos, cu confort de Rolls-Royce la bord

28 Martie 2024, 12:31
Redacţia PiataAuto.md
Genesis, marca luxoasă a coreenilor de la Hyundai care promitea să devină exclusiv electrică, a lansat acum una din cele mai ambiţioase maşini electrice dezvăluite în ultimul timp. E vorba de Neolun EV, care are deocamdată statut de prototip, dar pe care creatorii săi vor să o pună în producţie într-o formă foarte apropiată, păstrând în reţeta finală inclusiv lipsa montanţilor centrali! Maşina asta va concura, deci, cu modele precum Cadillac Escalade IQ în liga electrică, iar într-un areal general ea ţinteşte luxul modelelor Rolls-Royce!
Lipsa montanţilor centrali e un element greu de realizat, mai ales la maşini atât de mari, dar la electrice ea ar trebui să fie posibilă datorită bateriei din podea, care poate căpăta rol de element structural şi înlocui efectiv montanţi ca elemente de structură în menţinerea caroseriei ca o structură integră cu rigiditate torsională potrivită. Dar asta înseamnă că înlocuirea eventuală a bateriei trebuie făcută în condiţii ultra-controlate, cu caroseria tensionată corect în toate punctele, altfel se riscă deteriorarea integrităţii imediat după ce bateria e scoasă, iar cea nouă n-ar mai puta fi pusă înapoi în aceleaşi puncte. Mai există şi opţiunea de a face bateria neînlocuibilă, dar atunci se limitează prea mult durata de viaţă a întregii maşini. Sud-coreenii au cochetat cu ideea lipsei de montanţi centraşi şi atunci când prezentaseră conceptul lui Kia EV9, dar în cele din urmă au renunţat la idee şi modelul a ajuns în producţie cu montanţi.
Foto: Prototipul iniţial fără montanţi, care a prefaţat modelul actual Kia EV9

Acum, creatorii lui Genesis Neolun EV spun că vor neapărat să ajungă la etapa producţiei fără montanţii centrali, întrucât asta ar schimba enorm experienţa de lounge de la bord şi toată senzaţia de lux, făcând maşina unică în acest sens. Pentru asta şi portierele se vor deschide în sens simetric invers, ca la Rolls-Royce, iar astfel dispare necesitatea montantului central, care poate fi eventual integrat în structura portierei spate.
Încălzirea habitaclului ar urma să fie realizată prin elemente calde, integrate în componente de interior, precum planşe şi inserţii, după exemplul încălzirii în pardosea din case. Problema e că această metodă de transfer al căldurii poate fi eficientă, însă are o latenţă în a face atmosfera caldă într-o maşină parcată noaptea la rece. Probabil această parte va rămâne pur conceptuală.
Habitaclul, însă, e unul super luxos, cu elemente de opulenţă, într-o vădită încercare de a luga în liga de vârf a celor de la Rolls-Royce. Scaunele faţă se pot roti, pentru a forma o ambianţă comună cu cele din spate.
S-au folosit materiale precum lemnul natural în podea şi ambianţă, caşmirul şi pielea naturală, ceea ce face cât se poate de clară intenţia acestei creaţii de a juca în liga de vârf.
Luxul planşei de bord e la fel de impresionat, acolo unde mai puţin înseamnă mai mult, dacă totul e făcut inspirat. Planşa e superb de aerată, cu doar câteva butoane integrate direct pe ea cu iscusinţă. Doar display-ul enorm pare cumva să acopere prea mult din câmpul vizual.
Genesis nu anunţă nimic la această etapă despre un eventual substrat tehnic al lui Neolun, însă putem fi siguri că maşina va fi apropiată tehnică de Kia EV9, urmând să aibă adaptări modulare în funcţie de dimensiuni şi capacitate necesară a bateriei. Marea miză e dacă inginerii coreeni vor reuşi să pună în producţia de serie această maşină fără montanţii centrali, aşa cum spun că vor să o facă. Dacă le reuşeşte acest lucru, atunci cu siguranţă au garantată atenţia avuţilor lumii, despre care chiar şeful Bentley spunea recent că sensibilitatea emoţională îi încurcă deja să cumpere o maşină opulentă cu motor V12, cele electrice de talie comparabilă lipsind deocamdată în gama Bentley sau Rolls-Royce.
1
1,499
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!