Grupul VW a fost dat în judecată în Germania de operatorul navei Felicity Ace, care a luat foc acum doi ani cu aproape 4.000 automobile la bord, inclusiv electrice

6 Martie 2024, 15:32
Redacţia PiataAuto.md
Acum doi ani, lângă insulele Azore din Oceanul Atlantic, a luat foc nava Felicity Ace, care avea aproape 4.000 de automobile la bord, dintre care 305 erau electrice. Proporţia poate părea relativ mică, însă atunci anume automobilele electrice şi temperatura mare de ardere îndelungată a bateriilor au făcut imposibilă stingerea incendiului, care a ars aproape 10 zile şi a deteriorat ireversibil nava. O echipă de inspecţie reuşise să urce scurt la bord pentru o primă investigaţie şi chiar se planifica o remorcare, însă la scurt timp structura navei a cedat şi ea s-a scufundat pe fundul oceanului, cu toate cele 3.965 automobile la bordul său. Ei bine, acum această istorie ia o nouă întorsătură, iar grupul VW a fost dat în judecată de compania proprietară a navei.
Atunci au existat discuţii aprinse despre siguranţa transportării maşinilor electrice la bordul unor asemenea nave cargo, dar şi despre impactul ecologic imens al unui asemenea naufragiu, cu minim 150 tone de baterii litiu-ion scufundate pe fundul oceanului, nemaivorbind de restul materialelor din care sunt construite cele aproape 4.000 maşini şi nava. Dar în lipsa unor anchete profunde, nu era absolut clar dacă incendiul pornise de la vreo maşină electrică, sau dacă acestea doar au făcut stingerea incendiului imposibilă. Acum, însă, aflăm despre acest proces de judecată din Germania, iar în documentele procesului se conţin informaţii interesante din anchetă.
Procesele sunt de fapt două la număr, dar sunt conectate la acelaşi subiect. Unul din procese vizează grupul VW şi a fost deschis în Braunschweig, iar celălalt vizează Porsche ca subsidiară şi Porsche SE ca deţinător de acţiuni în grupul VW şi e iniţiat în Stuttgart, unde Porsche îşi are sediul. Compania care a iniţiat aceste procese e Mitsui O.S.K. Lines, compania care era operatorul navei Felicity Ace, dar şi compania de asigurare Allianz, unde era asigurată nava, s-a alăturat cererii în judecată şi va solicita despăgubiri de la VW.
De ce e vizat în primul rând grupul VW în solicitarea de despăgubiri, cu Porsche alături? Ei bine, din două motive. În primul rând, printre cele 3.965 de automobile care se aflau la bordul navei, conform listei publicate ulterior, se aflau 1.944 exemplare Audi, 561 exemplare VW, 1.117 exemplare Porsche, 189 de Bentley şi 85 de Lamborghini! Deci 3.896 automobile din 3.965 erau maşini noi fabricate de grupul VW, iar printre ele şi cele 305 maşini electrice menţionate mai sus. Dintre maşinile electrice — 121 exemplare erau Audi e-tron, 159 erau VW ID.4 şi 25 exemplare erau Porsche Taycan. Pagubele totale erau estimate atunci la 400-440 milioane dolari.
Acum, actele procesului de judecată invocă faptul că incendiul de la bordul Felicity Ace a fost provocat de bateria litiu-ion a unui model electric Porsche, singurul model electric produs la acea vreme de Porsche fiind Taycan. Reclamantul procesului spune că grupul VW nu a prevenit compania transportatoare că maşinile sale electrice ar prezenta riscuri suplimentare şi nu a instructat măsuri suplimentare de precauţie sau de prevenire a incendiilor. Prin urmare, compania transportatoare a manevrat aceste automobile ca şi oricare altele, deşi incendiul a demonstrat că stingerea lor prin metode standard a fost imposibilă şi asta a dus la naufragiul cu pagube uriaşe.
Procesul de judecată încă nu a ajuns la prima şedinţă, iar presa germană spune că grupul VW a invitat la negocieri părţile procesului, Mitsui O.S.K. Lines şi Allianz, pentru a încerca să ajungă la o înţelegere amiabilă înainte de demararea unui proces de judecată propriu-zis. Dacă se va ajunge la o înţelegere amiabilă, s-ar putea ca suma despăgubirilor plătită de VW să nu fie făcută publică. Însă această situaţie creează cu siguranţă un precedent în urma căruia atât companiile auto vor încerca să se protejeze pe viitor de asemenea riscuri, cât şi cele operatoare de nave cargo sau cele care asigură asemenea transporturi.
1
1,739
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!