Peste 60 de camioane şi utilaje muncesc la construcţia în ritm accelerat a centurii oraşului Vulcăneşti din Moldova

19 Martie 2024, 09:43
Redacţia PiataAuto.md
La fel cum România are în ultimii ani exemple de construcţie la scară mare şi mai ales într-un ritm intens la autostrăzile sale, în special autostrada A7, şi Moldova înregistrează mai multe exemple similare de anvergură şi cadenţă. Administraţia de Stat a Drumurilor din Moldova anunţă că a inspectat şantierul construcţiei centurii oraşului Vulcăneşti, şi a descoperit o amploare admirabilă a lucrărilor care au loc în prezent acolo.
Astfel, în prezent la construcţia centurii Vulcăneşti muncesc 64 de camioane şi utilaje şi 160 de muncitori. Cei de la ASD menţionează că antreprenorul, compania Automagistral Pivden LLC, a reluat lucrările în ianuarie 2024 după câteva săptămâni de pauză pe timp de iarnă şi a profitat de timpul frumos din luna februarie, accelerând ritmul lucrărilor, ajungând în prezent să poată prognoza un progres fizic de 40% a execuţiei lucrărilor până în luna octombrie, când se va împlini un an. Progresul anunţat e în avans faţă de obligaţiile contractuale, ceea ce înseamnă că lucrările decurg într-un ritm mai rapid şi mai bun decât minimul indicat în contract.
Deja la această etapă au fost construite 7 din cele 9 podeţe care trebuie să existe pe drumul de centură, spre exemplu. Cea mai mare parte a centurii Vulcăneşti e construită în câmp, acolo unde anterior nu exista un drum, dar există şi mici porţiuni pe unde anterior se circulau pe drumuri improvizate.
Iar asta a însemnat că orice urmă din drumurile vechi a trebuit evacuată, pentru a crea fundaţia şi terasamentul corect pentru drumul nou. Pe 2,63 km lungime a trebuit evacuat în condiţii de siguranţă solul fertil agricol, pentru a fi relocat în zonele altor terenuri unde acesta poate fi util în continuare.
Pe alte 700 metri de distanţă, unde terenul nu e unul fertil, s-au excavat şi depozitat 93.000 metri cubi de material care va fi folosit ulterior.
Lungimea totală a centurii Vulcăneşti e de 8,58 km şi ea va ocoli oraşul de la est până la sud, find parte a traseului reformatat M3 Chişinău-Giurgiuleşti-Galaţi. Această centură va permite evitarea situaţiei actuale când traficul e nevoit să tranziteze oraşul Vulcăneşti.
De fapt, în forma sa finală, traseul M3 va trece prin doar 5 localităţi pe întreaga sa distanţă de peste 200 km între Chişinău şi Giurgiuleşti, contribuind la un trafic mai fluidizat şi mai sigur, printr-o arteră ce va sigura acces la infrastructură civilizată pentru întreg sudul Moldovei.
1
2,709
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!