(VIDEO) IIHS a testat condusul semi autonom al mai multor maşini şi toate în afară de una au eşuat

14 Martie 2024, 12:44
Redacţia PiataAuto.md
Maşinile moderne au tot mai multe sisteme de asistenţă în condus, până la nivelul în care pot să se conducă aproape singure, unele nu doar menţinând banda şi viteza, ci şi urmând un traseu setat în sistemul de navigare. Totuşi, marea majoritate a acestor sisteme nu sunt clasificate drept condus autonom şi necesită supravegherea din partea şoferului, care rămâne responsabil de siguranţa în trafic. Cei de la IIHS, organizaţia responsabilă de teste de impact şi siguranţă rutieră în SUA, au testat acum regimurile de condus semi autonom ale mai multor maşini şi toate în afară de una au eşuat.
Testele au fost făcute pe 9 maşini, cu 14 sisteme diferite, în unele cazuri fiind de două sisteme cu nivele diferite de automatizare pe aceeaşi maşină. Spre exemplu, Tesla Model 3 a fost testată atât la sistemul Autopilot 2023.7.10, cât şi la sistemul său de condus „complet autonom” FSD Beta. Fiecare sistem a fost testat la 7 capitole separate, primind calificate de „prost”, „marginal”, „acceptabil” sau „bun”. Şi paradoxul e că anume sistemul FSD de la Tesla acele cel mai multe capitole unde a luat punctaj minim, la 5 din 7 capitole!
O singură maşină a luat calificativul general de „adecvat” — Lexus LS, care are un sistem numit Teammate. Lexus n-a avut calificativul de „prost” la nici unul din cele 7 capitole, luând marginal la monitorizarea atenţiei şoferului de maşină, adecvată la reluarea cruise-control-ului activ şi la proceduri de urgenţă şi bine la toate celelalte criterii.
Toate celelalte sisteme şi maşini au primit calificative generale fie de marginal, fie de prost, în ambele cazuri considerându-se că au eşuat testul.
E foarte bizar cum un sistem de atât de conservator ca şi cel de le Lexus, dar echilibrat într-adevăr, a reuşit să ia un punctaj mare, în timp ce sistemul cel mai prost a fost calificat sistemul care e cel mai avansat în algoritmi, de fapt, FSD al Tesla.
Singura explicaţie e în faptul că cei de la IIHS vor să descurajeze încurajarea (oricât de bizar sună combinaţia de cuvine) folosirii acestor sisteme în rol de condus autonom, unde şoferi n-ar mai fi foarte implicaţi în ce se întâmplă în faţa maşinii lor. Tesla FSD e mult mai permisivă, lăsând şoferii să-şi relaxeze activitatea la volan în timp ce maşina conduce practic independent, deşi sunt zeci de video-uri şi cazuri înregistrate cu erori ale sistemului.
Însă IIHS a penalizat la maxim acest sistem Tesla. Totodată a penalizat dur şi mulţi alţi producători, iar cele mai grave capitole pentru toţi sunt la sistemul de monitorizare a atenţiei şoferului. IIHS vrea ca aceste maşini să urmărească privirile şoferului, cuplarea centurii şi aflarea mâinilor pe volan, pentru a elimina riscurile că maşinile vor fi lăsate să conducă singure, şi doar atunci va acord punctaje mai mari.
Printre maşinile testate, pe lângă Tesla Model 3 şi Lexus LS menţionate mai sus, se numără şi Volvo S90, Nissan Ariya, Mercedes C-Class, Genesis G90, Ford Mustang Mach-E, BMW X1 şi GMC Sierra.
Vezi mai jos şi un video publicat de IIHS cu acest test al sistemelor de condus autonom.
0
5,736
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!