(VIDEO) Producătorul belarus MAZ a creat un camion propulsat de electromotoare, dar cu generator diesel şi autonomie de 3.000 km

17 Martie 2024, 12:02
Redacţia PiataAuto.md
Producătorul belarus MAZ, renumit cândva atât pentru camioanele sale de traseu, dar şi pentru performanţele bune, pe care începuse să le aibă la Dakar, a creat un camion conceptual cu propulsie diesel-electrică, mergând cumva pe tendinţa actuală de camioane electrice, dar evitând să se bazeze doar de baterii în a-şi stoca energia necesară. În rezultat, creatorii săi spun că acesta are o autonomie de 3.000 km.
Principiul de bază al acestui tip de propulsie nu e deloc nou, el fiind aplicat de decenii încoace mai ales ca o formă de transmisie a puterii între un motor cu combustie şi roţi, acolo unde tehnica e foarte grea şi o transmisie obişnuită cu roţi dinţate ar fi supusă unor forţe prea mari, ceea ce ar face-o nefiabilă — spre exemplu locomotive sau camioane miniere mari. Chiar şi în Belarus, camioanele miniere Belaz folosesc de mult timp asemenea principiu, în care un motor diesel generează electricitate, iar acea electricitate e folosită e electromotoare pentru a pune în mişcare roţile.
Dacă mai incluzi şi o baterie mică în ecuaţie pentru amortizări de solicitare a puterii şi mai incluzi şi regenerarea la rularea în inerţie şi frânare, de obicei se poate obţine şi o eficienţă în plus a întregului proces de propulsie, faţă de acelaşi motor cu transmisie mecanică. Cu bateria în ecuaţie, e şi un sistem numit în lumea modernă drept un hibrid în serie.
Exact asta au făcut cei de la MAZ, creând prototipul MAZ-X, cu un design futurist, menit să abordeze stilul lui Tesla Semi. Camionul a fost dezvăluit pentru prima dată la o expoziţie din ianuarie 2024, fără prea multe detalii tehnice, însă acum o parte din detalii au devenit disponibile.
Astfel, conform creatorilor camionului, acesta e propulsat de 2 electromotoare de 250 CP, deci vorbim de o putere de 500 CP ca valoare cumulată. E curios că din schiţele tehnice pare că electromotoarele sunt poziţionate transversal pe axul spate şi propulsează fiecare câte o roată, spre deosebire de formula aleasă de Volvo, spre exemplu, care are câte două electromotoare montate longitudinal, care îşi transmit în tandem forţa spre o cutie de viteze, după care spre un diferenţial care distribuie puterea în mod clasic către roţi.
Noul camion MAZ-X are deocamdată statutul de prototip şi nu e promisă vreo dată de plasare în producţie. Acesta a fost elaborat în cooperare cu o companie de inginerie locală, numită Unimo, are a avut grijă inclusiv de crearea cabinei, pe lângă designul exterior, şi totodată a produs toate componentele de design pentru fabricarea primului prototip.
E curios că acest nou camion are o cabină de tipul celor cu podea joasă din autobuze, şoferul stând în faţa axului, la un nivel mult mai aproape de sol. Până şi uşa dreaptă se deschide ca la un autobuz, iar pe partea stângă nici nu există vreo uşă.
MAZ nu menţionează care ar fi consumul camionului şi câţi litri au rezervoarele diesel, pentru ca acest cap tractor să atingă autonomia invocată de 3.000 km.
Nu e prima dată în istorie când MAZ se aventurează în crearea unor prototipuri futuriste. Camionul de mai jos, spre exemplu, a fost creat în 1988 şi avea numele de MAZ 2000 Perestroika, iar despre istoria şi ingineria lui am publicat mai mult timp în urmă un articol detailat.
În februarie acest camion MAZ-X a fost surprins pe drumurile publice, aflat în testări, după cum se pare.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
30,171
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!