(VIDEO) Start-up-ul Figure AI a prezentat o interacţiune fascinantă cu robotul Figure 01, care îşi poate motiva logic şi explica deciziile în interacţiunea sa cu oamenii

16 Martie 2024, 11:40
Redacţia PiataAuto.md
Inteligenţa artificială galopează în dezvoltare aşa cum nu s-a mai întâmplat vreodată în istoria omenirii, iar acum Figure AI, un start-up care a beneficiat de investiţii uriaşe de la OpenAI, Microsoft, Nvidia, Jeff Bezos şi un acord special cu BMW, a prezentat o interacţiune fascinantă cu robotul Figure 01. Acesta nu doar că poate oferi răspunsuri la întrebări, nu doar că poate face mişcări umanoide, dar îşi poate deja şi motiva logic şi explica deciziile în interacţiunea sa cu oamenii.
În interacţiunea sa, robotul îi oferă un măr omului cu care interacţionează, după ce acela cere ceva de mâncat, iar drept explicaţie îi spune că era singurul obiect comestibil din ceea ce avea. Apoi omul îl întreabă care ar fi următorul pas logic cu tacâmurile din faţa sa, iar robotul îi răspunde logic şi face acel pas logic. E un cu totul alt nivel de interacţiune, care trece de la simpla execuţie sau găsire a unor răspunsuri la deducţii logice şi explicaţii.
Figure AI spune că un asemenea robot cântăreşte 60 kg, poate ridica 20 kg şi poate opera 5 ore în continuu cu energia stocată. Toate mişcările sale sunt gestionate prin mici motoare electrice, iar viteza de mişcare e de 1,2 m/s.
Viziunea celor de la Figure AI e ca aceşti roboţi să ajungă să muncească acolo unde muncile sunt repetitive şi oarecum plictisitoare — în depozite, la fabrici şi chiar în construcţii. BMW tocmai de asta a şi semnat un acord comercial cu Figure AI, pentru ca, dacă aceşti roboţi îşi vor demonstra viabilitatea în număr mare, să ajungă să muncească în fabricile BMW. Iar explicaţia celor de la Figure AI e simplă — doar în SUA sunt milioane de locuri de muncă neocupate în asemenea domenii, iar proprietarii de depozite şi fabrici se plâng că nu mai au doritori pe care să-i angajeze.
Cei de la Figure AI vor pune acest model de robot în munci de viaţă reală, sub formă de testare, deja în acest an. Către finalul anului 2024 ar trebui să fie anunţată şi data când aceşti roboţi ar urma să ajungă în producţia de serie mare.
Şi, deşi nimeni nu menţionează deocamdată o asemenea perspectivă, nu poate să nu ne fulgere în minte şi ideea că într-o zi, poate peste doar un an sau doi, am putea vedea armate de asemenea roboţi, care ar putea schimba radical situaţia de securitate, inclusiv cea actuală din Europa. Văzând ce poate face deja acest robot de mai jos, totul nu e decât la latitudinea unor decizii, adaptări de concept şi soft şi plasare în producţie de scară largă.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
1,073
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!