(VIDEO) Experiment în Canada: o motocicletă electrică, una cu motor pe benzină în doi timpi şi o bicicletă, comparate în condiţii de enduro

8 Septembrie 2023, 16:59
Redacţia PiataAuto.md
Motocicletele de enduro sunt o categorie specială de vehicule în care şi ele, şi cel care le mânuieşte, sunt solicitate cu intensitate maximă. Iar asta impune şi o construcţie specifică a motocicletei, cu multă durabilitate, dar şi o atenţie sporită la geometria acesteia, la suspensia capabilă de salturi, la greutatea totală şi la aderenţa pe care o are o asemenea motocicletă. Tocmai de asta, de obicei motocicletele cu motoare în doi timpi domină aici, datorită felului în care ciclul de funcţionare al motorului se transpune în aderenţă. Dar poate oare o motocicletă electrică să aibă performanţe similare în condiţii de enduro?
Autorul unui canal specializat de YouTube şi-a chemat doi amici motociclişti pentru un experiment interesant, în care au fost puse alături, în condiţii de enduro, o motocicletă obişnuită cu motor pe benzină, în doi timpi, şi una electrică, iar lângă ele şi o bicicletă electrică.
Motocicleta clasică e un Suzuki DRZ400, iar cea electrică e un Surron Ultra Bee — o motocicletă chinezească, de fapt! Numele bicicletei electrice nici nu mai contează aici, după cum spun chiar protagoniştii din video.
Iar experimentul din Canada vrea să afle toate aspectele ieşirilor din Enduro, inclusiv cât de uşor poţi ridica şi transporta o motocicletă în bena unui pick-up, de exemplu. Se pare că motocicleta electrică are o baterie cu o densitate energetică admirabilă de peste 200 Wh/kg. Astfel, motocicleta finală are 85 kg greutate, ceea ce nu e deloc rău pentru o motocicletă enduro!
Bateria sa de circa 4 kWh îi asigură o autonomie de 140 km la o viteză medie de 40 km/h, dar, bineînţeles, în condiţii de teren dificil, ea e mult mai mică. Motorul are 12,5 kW, deci 17 CP, dar cuplul e de tocmai 440 Nm, mai mult decât avea un Audi A6 diesel de cândva!
Aşa că la urcarea în benă a învins electrica. La urcarea în rampă accentuată — la fel, electrica a ajuns mai sus, deşi nu cu mult.
Apoi au urmat şi marele teste de înaintare şi rezistenţă pe un traseul circular foarte dificil, în care comparaţia a devenit şi mai intrigantă.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
15,128
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!