(VIDEO) Aceste motociclete din Columbia asigură sistemul local de transport public pe căile ferate

5 Ianuarie 2024, 15:22
Redacţia PiataAuto.md
Columbia e o ţară mare, cu regiuni cu relief foarte variat şi dificil pentru transportare, dar oamenii sunt nevoiţi să călătorească prin el spre muncă şi înapoi. Şi întrucât ţara are şi multe izolate, fără prea multă infrastructură, uneori inventivitatea oamenilor naşte metode de transport total neaşteptate, precum motocicletele de mai jos, care asigură sistemul local de transport, pe căi ferate.
În unele regiuni crescătoare de cafea, în Columbia sunt adorate maşinile româneşti Aro, care sunt folosite până în prezent şi sunt venerate, pentru ele existând şi un festival dedicat, aşa cum scriam într-un alt articol detaliat.
Foto: Vehicule Aro în Columbia

Dar ceea ce vedem mai jos are denumirea de „brujitas”, şi a apărut de nevoie, după ce localnicii din zone izolate au rămas cu calea ferată construită, dar fără micile trenuri care veneau la ei în localitate şi-i transportau spre muncă şi înapoi.
Localnicii s-au gândit repede ce-ar putea folosi în loc, cu forţele proprii, ceea ce înseamnă cu bani extrem de puţini. La început au creat un soi de drezine clasice, pe care le puneau în mişcare cu mâna, mişcând manivele. Dar apoi, pe baza acelor drezine le-a venit ideea să lege au să sudeze o motocicletă, cu roata spate atingând şina de cale ferată, ca aceasta să asigure propulsia.
Ideea a prins repede şi s-a răspândit. Motocicletele vechi vor fi cumpărate ieftin, pot fi reparate uşor, iar motoarele mici, adeseori în doi timpi, consumă foarte puţini, chiar dacă împing drezina plină cu pasageri. Respectiv, costul de transport e mic, iar profitul e suficient de bun încât azi să existe zeci de asemenea vehicule doar într-o singură regiune, într-un adevărat sistem de transport.
Iar această situaţie durează deja de ani buni de zile. Or, odată ce un asemenea sistem apare local şi se adaptează în Columbia, el poate dura decenii la rând, pe de o parte pentru că autorităţile rămase fără povara unei probleme nerezolvate nu mai caută să modifice ceva, iar pe de altă parte pentru că un asemenea sistem ajunge să asigure munca şi venitul pentru zeci de familii din aceeaşi regiuni.
Vezi mai jos un video curios, filmat mai mult în timp urmă, în care sunt arătate în funcţionare aceste motociclete din Columbia.
0
8,067
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!