E oficial, producătorul chinez Chery va fabrica maşini în Spania pentru piaţa UE şi începe angajările

20 Aprilie 2024, 13:27
Redacţia PiataAuto.md
La începutul acestei săptămâni, anunţam despre faptul că producătorul chinez Chery ar fi ţintit Spania drept ţară unde să-şi amplaseze producţia de automobile destinate Uniunii Europene, pentru a putea evita astfel taxele de import, aşteptate a fi impuse în UE maşinilor electrice care vin din China. Spuneam că şeful Chery avea o călătorie de afaceri în această săptămână, în cadrul căreia e aşteptat şi anunţul oficial. Ei bine, acest anunţ oficial a fost făcut acum în Spania, iar la dezvăluirea publică a planurilor a participat şi prim ministrul Spaniei, Pedro Sanchez.
Aşa cum anunţasem anterior, Chery va produce maşini la fosta fabrică Nissan de lângă Barcelona, unde Nissan a oprit producţia în anul 2021. Chery intenţionează să reechipeze parţial uzina cu noi utilaje, împreună cu o companie locală, numită EV Motors, care preluase în gestiune fabrica, şi să investească în ea 400 milioane euro.
Chery va produce aici iniţial modelul Omoda 5, atât în versiuni electrice, cât şi cu motoare cu combustie. Producţia va începe la sfârşitul verii.
E curios că partenerul spaniol, EV Motors, vrea să producă împreună cu Chery la aceeaşi fabrică şi vehicule cu marca spaniolă Ebro, o marcă aproape uitată, care producea cândva în Spania camionete, tractoare şi un soi de offroader-e utilitare. Mai multe luni în urmă, EV Motors a dezvăluit designul unui posibil pick-up electric Ebro, cu 440 km autonomie, care aminteşte de Nissan Navara în silueta sa, un model care era produs anterior la aceeaşi fabrică din Barcelona. Iar similitudinea nu era întâmplătoare, cei de la EV Motors obţinând acordul celor de la Nissan de a-şi fabrica modelul lor pe baza platformei vechi de Navara, ce putea fi produsă în continuare la aceleaşi utilaje ale fabricii din Barcelona. Prin urmare, noul pick-up electric Ebro va fi cel mai probabil bazat pe acea platformă.
Totuşi, Chery a sugerat în cadrul inaugurării oficiale a parteneriatului că viitoarele modele Ebro ar putea fi bazate pe platforme comune, ceea ce ar fi mai raţional într-o fabrică reutilată după sistemul de producţie Chery.
Cei de la Chery au anunţat că vor angaja imediat 150 de foşti muncitori ai fabricii din Barcelona, care mai sunt încadraţi de programe sociale de reprofilare, plătite de statul spaniol. Pe lângă asta, vor demara şi angajări suplimentare, ţintind o cifră totală de 1.250 de angajaţi.
Pe termen mai lung, până în 2029, Chery estimează că producţia anuală la fabrica din Spania va ajunge la 150.000 unităţi.
2
1,348
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!