(VIDEO) Modelul electric Xiaomi SU7 are parte de critici în China din cauza plăcuţelor de frână care se pot dezintegra şi a altor probleme observate

22 Aprilie 2024, 15:12
Redacţia PiataAuto.md
Xiaomi SU7 este modelul electric vedetă în China, având parte de o atenţie totală din partea publicului şi a producătorilor de conţinut care testează maşini, la fel cum e Tesla Cybertruck în SUA, deşi vorbim de modele diferite ca şi segmente. Totuşi, Xiaomi SU7 şi-a atras o doză atât de mare de atenţie pentru că e prima maşină lansată de cel mai popular producător de electronice din această ţară, astfel încât aproape toţi chinezii sunt familiarizaţi cu marca Xiaomi. De asemenea, abordarea inginerească a maşinii e una mult mai ambiţioasă, ba chiar fascinant de interesantă pentru automobil al unui producător. Ei bine, aceeaşi atenţie uriaşă a adus inevitabil şi un val mare de critici în China, atunci când au ieşit la iveală primele probleme.
În primele zile de după lansare, în China au început a apărea ştiri despre accidente cu Xiaomi SU7. Apoi, unii vloggeri şi jurnalişti relatau despre accidente produse în cadrul testelor de presă, organizate de producător pentru aceştia. La început toţi erau tentaţi să creadă că problema e în puterea foarte mare a maşinii, cu care poate vlogerii locali nu sunt neapărat obişnuiţi. Dar până la urmă, se pare că există o problemă şi la maşină.
La 8 aprilie, un vlogger renumit din China a avut un accident pe un circuit de lângă Shanghai cu un Xiaomi SU7, momentul fiind filmat, dar şi starea maşini de după accident. Acesta a publicat ulterior versiunea sa a motivului din care s-a produs accidentul şi a indicat plăcuţele de frânare care s-au dezintegrat drept cauză a cedării frânelor, iar în rezultat accidentul a fost inevitabil.
Airbag-urile s-au declanşat, maşina a sunat la un serviciu de asistenţă, dar nimeni n-a fost rănit. Totuşi, din imagini publicate de vlogger se pot vedea plăcuţe făcute praf, într-adevăr, care n-au mai permis frânelor să aibă vreo aderenţă utilă cu discurile de frână.
Situaţia a fost completată ulterior de alte impresii de la alţi vloggeri care au testat maşina şi aceştia menţionează că maşina poate rămâne fără frâne eficiente deja de la al doilea tur pe un circuit, spre deosebire de multe alte maşini care rezistă măcar vreo 3 tururi, înainte de a se înfierbânta. Doar că atunci când intervine supraîncălzirea frânelor la alte maşini, se reduce eficienţa de frânare şi pedala pare mai moale, dar frânele nu cedează de tot şi plăcuţele nu se dezintegrează.
Deci, problema pare a fi în furnizorul de plăcuţe de frână, care a ales pentru această maşină plăcuţe total nepotrivite, lipsite de durabilitate, în raport cu puterea imensă a maşinii şi greutatea ei. Pe drumurile publice, atunci când frânele aproape că nu sunt utilizate la o maşină electrică, datorită regenerării, s-ar putea că această problemă să nu fie observată. Însă la un condus mai intens prin serpentine montane sau pe circuit, problema iese la iveală. Cel mai probabil, deci, va urma o schimbare de furnizor sau de plăcuţe la acest model.
Un alt accident ar fi scos la iveală o situaţie când nu au fost declanşate airbag-urile, dar aici acuzaţiile sunt cel mai probabil nefondate, întrucât maşina a intrat uşor sub un alt vehicul şi a decelerat mai lent, fiind amortizată de acest scenariu. La unele impacturi frontale, dacă viteza e mai mică sau decelerarea mai lentă, e normal să nu se declanşeze airbag-urile, întrucât există senzori pentru a stabili dacă decelerarea e suficient de bruscă încât să prezinte risc pentru viaţa celor de la bord.
Alte critici îi sunt aduse ui Xiaomi SU7 pentru frânarea automată, care n-ar reacţiona complet independent până la frânarea absolută la zero, şi n-ar fi eficientă începând cu viteza anunţată. Aici, probabil ar fi nevoie de nişte teste cu măsurători exacte pentru a stabili obiectiv starea de lucruri, dar e cert că în China există asemenea critici de la vloggerii locali.
Un alt vlogger a dezasamblat un Xiaomi SU7 şi a scos la iveală câteva vulnerabilităţi la construcţia maşinii. Braţele suspensiei faţă par să manifeste deja semne de uzură în articulaţii, deşi maşina e aproape nouă.
De asemenea, rezervorul de aer al suspensiei pneumatice e poziţionat în spate, exact după bara de protecţie din plastic, fără vreun element de protecţie, astfel încât la cel mai mic impact acesta poate fi afectat şi poate cădea, ducând la costuri mai mari de reparaţii.
Şi a existat deja cel puţin un accident care să confirme acest scenariu.
Alţi vloggeri chinezi arată că partea inferioară a carcasei bateriei de pe Xiaomi SU7 este neaşteptat de maleabilă şi flexibilă, ceea ce dă mari semne de întrebare despre cât de bine e protejată bateria de orice situaţii neprielnice în exploatare.
De asemenea, jurnaliştii chinezi au descoperit că sistemul multimedia al maşinii foloseşte circuite integrate americane Qualcomm, iar tehnologia de condus autonom e dirijată prin chip-uri Nvidia, tot americane. Iar asta i-a îngrijorat pe chinezi, pentru că în eventualitatea unor animozităţi internaţionale, maşina va fi dependentă de aceste chip-uri. Însă produse atât de performante nu sunt produse deocamdată în China, şi mai mulţi producători sunt nevoiţi să le cumpere de la companii din exterior.
Autorii unui canal de YouTube au adunat toate aceste critici recente în adresa lui Xiaomi SU7 într-un material complet, în viziunea lor. Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
25,747
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!