(VIDEO) Acesta e noul Renault Rafale, un SUV coupe cu un limbaj nou de design şi autonomie de până la 1100 km

19 Iunie 2023, 11:07
Ilie Toma
Renault a lansat noul Rafale, un SUV coupe mai mare decât Arkana, care marchează totodată şi deschiderea unui nou capitol de design, cu inspiraţie şi filosofie adusă de noul şef de design al Renault, Gilles Vidal. Pe lângă asta, noul Renault Rafale e şi un SUV hibrid cu o autonomie de până la 1.100 km!
Această autonomie, rară pentru zilele noastre, ce aminteşte mai degrabă de timpurile maşinilor diesel cu rezervoare mari, va fi posibilă în motorizarea hibridă E-Tech, de 200 CP, a noului Rafale. Această versiune va indica un consum mixt de 4,7 litri/100 km, cifră care mai trebuie confirmată de omologări, dar anume ea va permite atingerea autonomiei de 1.100 km.
Sistemul hibrid al motorizării de 200 CP va face uz de un motor pe benzină, de 1,2 litri şi 3 cilindri, care dezvoltă 130 CP, fiind ajutat de două electromotoare. Motorul pe benzină va funcţiona în ciclu Miller, pentru a fi mai eficient în combustie şi va avea şi turbosuflantă cu geometrie variabilă, atingând o eficienţă termică de top în lumea auto, de 41%.
Un electromotor are 70 CP, iar celălalt încă 34 CP. Însă doar primul electromotor poate face echipă comună cu motorul pe benzină la puterea maximă, în timp ce al doilea motor are rol de apendice, transmiţându-şi puterea prin curea motorului pe benzină, ca un demaror. Bateria care alimentează cele două electromotoare e una de 2 kWh şi va permite circa 80% de condus în regim electric în oraş, spun francezii. E interesant că transmisia e una ce integrează patru rapoarte pentru motorul pe benzină şi încă 2 rapoarte pentru cel electric.
Ulterior, va apărea şi o motorizare de 300 CP, care va cuprinde un electromotor adiţional pe puntea spate şi va beneficia astfel de tracţiune integrală.
E interesant că platforma tehnică a noului Renault Rafale e una cu suspensie multilink pe spate, la fel ca noile Espace şi Austral. Prin urmare, maşina va avea şi o ţinută de drum mai bună decât Arkana, de exemplu.
Revenind la noul limbaj de design adus de Rafale, acesta cuprinde o nouă semnătură vizuală a locurilor optice, noi proporţii, noi forme ale grilei frontale, grilă care va avea un efect de mişcare, datorită câtorva straturi ce creează iluzii optice.
Maşina va avea 4,71 metri lungime, faţă de 4,57 metri, cât are Arkana. Deşi e un SUV coupe, noul model francez se laudă cu un portbagaj de 647 litri.
Renault spune că noul model înglobează şi inteligenţă artificială în sistemul său multimedia şi va putea învăţa uzanţele proprietarului, venind cu sugestii şi comunicând cu acesta.
Rafale îşi ia numele şi inspiraţia de la avionul cu acelaşi nume, care putea atinge 445 km/h, produs cândva de Caudron-Renault. Cumva noul designer, venit de la Peugeot, vrea să sugereze că performanţa Renault va fi însoţită de acum încolo de forme mai creative, mai îndrăzneţe într-un stil francez, dar totodată funcţionale, după o formă care să urmeze funcţia.

Vezi mai jos şi un video care evocă această inspiraţie din aviaţie.
0
2,488
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!