Designerul lui Ferrari Enzo a fost la un pas de a face închisoare în Japonia pentru depăşirea vitezei, tot cu un Enzo

11 August 2023, 11:18
Redacţia PiataAuto.md
Puţini ştiu azi, dar designerul unuia din cele mai rezonante modele din istoria Ferrari, Enzo, n-a fost un italian, ci un japonez, pe nume Ken Okuyama, care lucra pe atunci şef de design la Pininfarina. Doar 400 de maşini au fost produse, între anii 2002 şi 2004, iar pe atunci maşina fascina prin cei 660 CP ai motorului V12.
Foto: Ken Okuyama, alături de un Ferrari Enzo

Ei bine, acum Ken Okuyama trăieşte în patria sa, Japonia, şi are şi o companie proprie de design, care-i poartă numele. Şi, pentru că e mândru de munca sa din trecut pentru Ferrari, acesta deţine şi un Ferrari Enzo, formele căruia le-a desenat tot el acum mai bine de 20 de ani. Doar că maşina asta, cu cei 660 CP ai săi şi cu stilul ăla puritan de a se conduce de cândva, l-a tentat pe Ken să încalce limita de viteză pe un traseu sinuos şi aproape pustiu de munte, din prefectura Yamagata.
Pe un asemenea drum pustiu şi plin de curbe, la volanul unei asemenea maşini legendare, probabil majoritatea dintre noi vor înţelege că omul care i-a creat formele s-a lăsat dus de val şi a atins viteze mari cu ea. Sau relativ mari, pentru că radarul l-a prins cu 128 km/h, într-o zonă în care limita de viteză era de doar 40 km/h. Din câte înţelegem din presa japoneză, era vorba de o zonă de curbe, iar limita de viteză de 40 la oră era menită să protejeze maşinile să ia prea repede curbele. Însă un Ferrari cu 40 la oră într-o curbă e aproape o blasfemie, tehnic vorbind.
Foto: Motorul lui Ferrari Enzo

Dar autorităţile japoneze n-au fost indulgente, pentru că legea e lege, chiar şi pentru un designer legendar, ajuns acum la vârsta de 63 de ani. Întâmplarea a avut loc la 1 octombrie 2022, iar acum, în 2023 a avut loc şi procesul de judecată. Conform legii japoneze, depăşirea atât de mare a limitei de viteză se poate lăsa cu câteva luni de închisoare. Judecătorul Osamu Imai l-a mustrat pe şofer, spunându-i că depăşirea e gravă, iar Ken Okuyama şi-a recunoscut vina şi şi-a cerut scuze faţă de întreg poporul Japoniei, promiţând că nu va mai conduce atât de rapid niciodată. Pocăinţa sa l-a înduplecat pe magistrat, care i-a dat un verdict de 4 luni de închisoare, însă e unul cu suspendare, pe un termen de 2 ani.
Aşa că designerul lui Ferrari Enzo a fost la un pas de închisoare adevărată, şi a scăpat de ea doar cu condiţia că nu mai nimereşte în vizorul radarelor în următorii doi ani, în caz contrar va trebui să facă cele 4 luni de penitenciar.
0
4,681
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!