(VIDEO) Cum arată o Toyota Cressida clasică, cu peste 437.000 km parcurşi, creată în epoca de dinainte de Lexus

22 Octombrie 2023, 11:12
Redacţia PiataAuto.md
Toyota a avut multe modele mari şi luxoase în istoria sa, unele din ele vândute doar în anumite părţi ale lumii, dar toate construite cu o calitate ireproşabilă. Cressida, în generaţia ilustrată mai jos, a fost ultimul model cu acest nume, lansat în epoca de dinainte de apariţia mărcii Lexus, iar asta însemna că inginerii şi designerii Toyota nu trebuiau să pună deoparte lucrurile speciale pentru Lexus şi să se limiteze în ceea ce făceau pentru Toyota.
Maşina din imagini e o Cressida cu numele de cod X80, cunoscută şi ca Mark II în unele regiuni şi, în esenţă, era un sedan de 4,69 metri lungime, ceea ce pe atunci o califica să concureze cu modele mari şi luxoase. Maşina avea încă un design rectangular, menit să impună somptuozitate. Iar exemplarul din aceste imagini are 272 mii mile parcurse, deci circa 437 mii km parcurşi, din 1989 până în prezent.
Cum a rezistat un asemenea sedan luxos Toyota în timp? Extraordinar de bine de fapt, iar explorarea lui arată cât de multe dotări sofisticate erau puse pe atunci pe această maşină. Centura de siguranţă era una automatizată, de exemplu, ea culisând pe montantul deasupra uşii, iar când urci, ţi se punea singură, ca să nu te oboseşti s-o faci singur sau să uiţi de ea!
Sistemul de climatizare era acţionat printr-un panou care ieşea niţel din consola centrală!
Motorul de sub capotă e un 7M-GE, deci un motor cu 6 cilindri în linie, de 3,0 litri, renumit în gama Toyota. Mecanicul care explorează această maşină de mai jos spune că acest motor, genial în construcţie, a avut probleme din cauza garniturii defecte la chiulasa sa, care era făcută dintr-un material ce-şi pierdea relativ repede calităţile şi genera apoi defecţiuni grave. E o problemă destul de cunoscută pentru aceste motoare şi se rezolvă doar cu schimbarea unei garnituri făcute din alt material.
Suspensia, însă, e extrem de simplă, cu puţine elemente constructive, dar făcute la dimensiuni mare şi groase, pentru durabilitate. În spate e un diferenţial enorm, pentru că maşina asta vine din epoca în care Toyota producea asemenea maşini cu tracţiune spate.
Şi maşina s-a conservat excelent, deşi mai are nevoie de mici intervenţii. Aceste mici intervenţii sunt mai dificile din cauza indisponibilităţii multor piese. Dar explorarea acestei maşini arată într-un mod foarte curios cum era concepută o Toyota lansată cu un an înainte de apariţia primului Lexus LS şi a mărcii Lexus pe piaţă.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
2,235
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!