(VIDEO) Un norvegian a arătat provocările pe care le poate avea o Tesla Model S cu 372.000 km parcurşi şi baterie degradată

19 Octombrie 2023, 18:35
Redacţia PiataAuto.md
Maşinile din primii ani de producţie a lui Tesla Model S sunt oarecum deja cunoscute pentru faptul că bateriile lor nu rezistă un timp foarte îndelungat, de peste 300 mii km. Între timp tehnologiile au evoluat mult şi la Tesla, dar e oricum curios să vedem ce simptome pot indica maşinile care au adunat deja o vârstă de 9-10 ani şi un parcurs onorabil de peste 370 mii km, ajungând şi cu o baterie degradată.
De fapt, Tesla din video-ul norvegianului e la a 2-a baterie a sa, din cauza unei probleme iniţiale, după doar un an de la fabricare. Bateria curentă are 9 ani şi sub 300 mii km, spune youtuber-ul din Norvegia.
Ea funcţionează încă relativ bine, spune acesta, deşi sistemul său pare să fi fost configurat să păstreze o rezervă de 4 kWh inutilizabilă, pentru a nu avea surprize de căderi de tensiune de epuizarea bateriei.
Youtuber-ul a încercat să meargă mai adânc decât acea limită de 4 kWh. Dar după doar 1 kWh în acea zonă, maşina şi-a pierdut total puterea şi a fost nevoită să tragă pe dreapta. Aici au început adevăratele provocări, când şoferul s-a pomenit că din cauza regimului de avarie al bateriei maşina refuza să deschidă electronic portul de încărcare, portbagajul şi chiar capota din faţă.
Practic, orice ar fi încercată să facă era întâmpinat de o eroare, iar astfel cablul de încărcare nu putea fi scos din maşină, şi nici bateria sa adiţională de rezervă, pentru asemenea situaţii. Şi nici portul de încărcare nu putea fi deschis pentru a încărca. Iar între timp şi bateria de 12V a oprit aproape toate elementele care o folosesc.
Aşa că a fost nevoie de a cere ajutor sub forma unui camion de intervenţie. Şoferiţa camionului a venit cu un dispozitiv de încărcare a bateriei de 12V, iar maşina s-a trezit la viaţă, deschizând şi portul de încărcare, şi capota sa. Astfel a putut fi asigurat accesul la cabluri, baterie şi port şi materia a reînceput a fi încărcată.
Problema e că după această experienţă de descărcare profundă, parametrii bateriei şi aşa uzate au luat-o razna. Aşa că există riscul ca ea să fi fost afectată prea tare din cauza acestei descărcări şi să necesite înlocuire ulterior. Dar, în esenţă, problema aici a fost în ignorarea limitelor pe care softul maşinii le-a inclus şi încercarea de a merge sub limita sa netă. Iar pe lângă asta, se pare că bateria de 12V era şi ea cam veche, coborându-şi repede tensiunea de la cei vreo 14 volţi cât îi furnizează în mod normal la circa 11 volţi, iar astfel maşina a deconectat o mulţime de funcţii. Deci, şi la o maşină electrică e importantă menţinerea în stare bună a acestei baterii, iar la o maşină mai veche, cu baterie care e în mod clar degradată, e importantă evitarea situaţilor în care se neglijează recomandările softului şi se merge în acest fel la limită. E ca şi cum la o maşină mai veche ai merge doar pe vaporii de benzină din rezervor şi apoi s-ar defecta injectoarele sau pompa. Nu e neapărat vina maşinii, deci.
Vezi toată experienţa în video-ul de mai jos.
0
21,190
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!