(VIDEO) Un VW e-Golf din Norvegia demonstrează că există maşini electrice de 9 ani vechime care au degradare minimă a bateriei şi funcţionează bine

15 Noiembrie 2023, 12:52
Redacţia PiataAuto.md
Primele maşini electrice lansate în lume, acum 8-12 ani, erau mult mai simple la nivel de inginerie, fără sisteme prea sofisticate de răcire sau precondiţionare a bateriilor şi motoarelor, cu baterii de capacitate mult mai mică şi autonomii care par azi insuficiente. De asta, multe din ele au bateriile mai degradate în timp şi ajung la autonomii care fac orice deplasare mai lungă un adevărat chin cu opriri la staţii la fiecare câteva zeci de kilometri, cum era cazul unui Nissan Leaf, despre care scriam anterior. Ei bine, un VW e-Golf din Norvegia demonstrează că există şi maşini electrice de 9 ani vechime care şi-au păstrat o stare excelentă a bateriei, cu degradare minimă şi la care toate funcţionează încă bine.
Un youtuber din Norvegia a testat e-Golf-ul de care vorbim, parcurgând distanţe lungi şi testându-i autonomia, preluând cifrele din creierul electronic al maşinii şi calculând cu exactitate nivelul de degradare a bateriei acestuia. Vorbim despre o baterie de doar 24 kWh, de vreo 3-4 ori mai mică decât media zilelor noastre, dar ea şi-a menţinut calităţile excelent, manifestând doar 11,5% degradare în 9 ani. Pentru o maşină electrică produsă în acei ani, cu tehnologie atât de simplă la bază, e un parametru bun.
Maşina are 122 mii km parcurşi, deci nu e foarte mult, dar nici nu e o maşină conservată, care să aibă o scuză pentru degradarea mai mică a bateriei. Nissan Leaf, cel cu probleme menţionat mai sus avea circa 80 mii km parcurşi şi ajunsese la o stare deplorabilă a bateriei.
Deşi bateria acceptă puteri mult mai mici de încărcare fast charge, capacitatea ei mică o face oricum să se încarce repede, în circa 20 minute până la 80%.
Autonomia totală a maşini încă mai ajunge la peste 150-170 km, chiar dacă în Norvegia se circulă deja în condiţii de iarnă.
Deci, nu e o regulă universală că maşinile din acea perioadă ajung neapărat să degradeze foarte mult şi să devină inutilizabile după doar 9-10 ani. Iată că există modele care sunt mult mai durabile în timp şi încă pot fi folosite plenar, chiar şi în condiţii de iarnă şi zăpadă în Norvegia.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
12,758
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!