În 2023, în România au fost finalizaţi 47,8 km de autostrăzi şi 31,75 km drumuri expres, odată cu inaugurarea unui segment din A0 sud, centura Bucureştiului

31 Decembrie 2023, 12:15
Redacţia PiataAuto.md
Ieri, pe ultima sută de metri a acestui an, a fost inaugurat un segment de aproape 9 km din centura Bucureştiului, A0, în zona sudică a sa. Vorbim de o porţiune de 8,7 km din cei 16,3 km ai lotului 2, al autostrăzii, între DN5 şi DN6, iar inaugurarea doar parţială a lotului 3 indică problemele cu întârzierile, dar şi dorinţa autorităţior de a cuantifica măcar cei 8,7 km în bilanţul anului.
Astfel, la 21 septembrie a fost inaugurat primul segment de autostradă din acest an, între Nuşfalău şi Suplacu de Barcău de pe A3, în lungime de 13,55 km, iar odată cu inaugurarea lui România a trecut de cifra de 1.000 km de autostradă şi drumuri expres la nivelul întregii ţări.
La 29 noiembrie s-au mai inaugurat 9,5 km pe autostrada A0 Nord, fiind vorba din nou de doar o porţiune de 9,5 km din locul 2 de 19,5 km al autostrăzii A0 Bucureşti Nord, între DN1 şi A3.
În decembrie a mai fost finalizat înainte de termen un segment de 15,7 km al autostrăzii A3, între Cheţani şi Câmpia Turzii.
Tot în decembrie a fost deschis şi un tronson de 31,75 km al drumului expres DX12 Craiova-Piteşti, între Valea Mare şi Coloneşti. Inaugurarea a fost loc pe 23 decembrie.
Iar ieri au fost inauguraţi şi 8,70 km de autostradă A0 Sud, parte din lotul 2 al acesteia, pe centura Bucureştiului.
Astfel, dacă însumăm toate aceste 5 segmente inaugurate în 2023, 4 dintre care au fost inaugurate la sfârşit de noiembrie şi decembrie, ajungem la un total de 47,75 kilometri de autostrăzi finalizate plus 31,75 km de drum expres. Dar, pentru că autorităţile din România au început a raporta cele două categorii de drum ca una singură, vorbim de 79,2 km de autostrăzi şi drumuri expres finalizate în 2023 în România.
Cifra este oricum mai mică decât promisiunea din vară a ministrului transporturilor şi infrastructurii, Sorin Grindeanu, de a inaugura 200 km de autostrăzi şi drumuri expres în acest an. Astfel, chiar dacă în statistica inaugurărilor din acest an au ajuns şi segmente finalizate înainte de termen, de către cei de la UMB şi Strabag, care au salvat situaţia, există multe alte segmente care ar fi trebuit terminate în 2023 şi au fost tergiversate. Cei de la CNAIR au menţionat în mod special segmentele de centură a Bucureştiului, unde două companii — turcii de la Alsim Arako şi grecii de la Aktor — au mari întârzieri şi au fost somate să-şi mobilizeze resursele şi să dea în exploatare segmentele întârziate în prima parte a anului 2024.
Conform proiectului 130km.ro, aşa arată acum, la final de 2023, harta autostrăzilor finalizare sau în proces de construcţie în România.
1
4,231
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!