Pistele de biciclete din centrul Chişinăului au acum semafoare dedicate bicicliştilor, pentru a minimiza o parte din situaţiile de risc

15 Aprilie 2024, 08:46
Redacţia PiataAuto.md
De ceva timp, pistele de biciclete, care ocupă jumătate din lăţimea străzii 31 August din Chişinău au devenit funcţionale, iar pe acolo sunt văzuţi periodic biciclişti. Ceea ce nu părea să fi luat în calcul cei care au proiectat aceste piste e că strada 31 August e una cu sens unic, iar astfel şoferii care o intersectează de pe celelalte străzi sunt o obişnuiţi să privească într-o singură direcţie şi au şanse mari să nu observe bicicliştii venind din direcţie inversă.
Asta duce la situaţii de risc pentru biciclişti în apropiere de aproape fiecare intersecţie. Mai mult ca atât, în multe din aceste intersecţii pentru automobile există doar indicatorul de cedare a trecerii, însoţită de cel cu indicarea direcţiei de sens unic, fără vreun indicator care i-ar informa pe şoferi că urmează să se intersecteze cu două piste de biciclişti, în care poate să se aştepte la trafic din două părţi.
Situaţia e periculoasă şi la intersecţiile semaforizate, întrucât nici bicicliştii nu era informaţi despre faptul că traversează drumuri care sunt dirijate se semafoare pentru maşini. În general, pentru biciclişti nu prea există indicatoare care să-i anunţe despre regimuri de prioritate şi intersectare cu alte tipuri de drumuri.
Acum pe aceste piste de biciclete care trasează întreg centrul Chişinăului au fost instalate semafoare pentru biciclişti. Însă ele au fost plasate doar în intersecţiile semaforizate, fiind sincronizate cu regimul corect al semafoarelor pentru maşini.
În celelalte intersecţii, unde prioritatea e determinată doar de indicatoare rutiere, există în continuare un potenţial mare de situaţii de risc, prin urmare, recomandăm atât bicicliştilor, cât şi şoferilor, maximă prudenţă la traversarea lor, pentru că acolo încă există un vacuum de indicatoare şi soluţii care să garanteze siguranţa.
1
600
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!