(VIDEO) Tesla Cybertruck şi Rivian R1T au fost comparate în încercări de offroad de către cei de la Top Gear

29 Aprilie 2024, 13:17
Redacţia PiataAuto.md
Tesla Cybertruck e un model foarte admirat de aproape jumătate de an încoace, de când a fost lansat, dar performanţele de offroad ale acestuia sunt mai discutabile, întrucât versiunea cu 3 electromotoare încă nu are activată blocarea electronică a ambelor electromotoare de pe puntea spate la unison, iar celelalte versiuni au avut parte atât de demonstraţii că ar putea înainta cu bine, cât şi de situaţii mai ruşinoase. Cei de la Top Gear s-au gândit să pună la încercare noul model, alegând o versiune cu 2 motoare şi cu un diferenţial mecanic pe puntea spate, comparând-o cu Rivian R1T, un model care e cumva un etalon de până acum printre pick-up-uri electrice.
Şi n-a durat foarte mult până când cele două maşini să-şi arate performanţa într-o zonă de deşert din SUA. Doar greutatea lor mare, de circa 3,1 tone în ambele cazuri, era cea care sfărâma uneori pietrele, dar cele două pick-up-uri continuau să înainteze ambiţios.
Totuşi, deşi există şi un Rivian R1T cu două electromotoare, versiunea din video e cea cu 4 electromotoare. Deci, câte un motor pentru fiecare roată, cu dirijare pur electronică a lor. Cert e că ambele pick-up-uri electrice au urcat excelent aceste pietre uriaşe, ajungând sus fără sforţări supranaturale. Totul a părut firesc pentru ele.
Apoi a venit şi o încercare cu denivelări masive, care solicită structura maşinii. Tesla a mers relativ bine, dar la anumite viteze nu părea să înghită foarte bine denivelările.
Rivian a mers mai repede, dar foarte des puntea spate sărea în aer, semn că centrul de greutate e deplasat mai mult spre faţă.
Cea mai curioasă probă a fost cea a săriturii în aer, unde pick-up-urile chiar ar fi solicitate la maxim să reziste structural. Tesla a sărit cu bine, chiar dacă a avut o aterizare cu sunete cam dure. Maşina a putut înainta cu bine mai departe, deci n-a păţit nimic.
Rivian părea să fi decolat la altitudine mai mică în aer, dar din nou puntea spate a rămas mai mult în aer, după care a avut o aterizare la fel de sonoră. Şi aici fără mari probleme, însă.
Au urmat şi dune de nisip unde criteriul principal a fost plăcerea de condus, care poate fi ajustată foarte uşor la aceste pick-up-uri electrice, dirijând variaţia tracţiunii în procente spre spate şi activând moduri precum Baja pe Cybertruck.
Deci, cele două pick-up-uri s-au descurcat excepţional de bine pentru universalitatea lor, şi pentru cât de grele sunt. Dar dincolo de toate, aceste modele încep a demonstra deja că maşinile electrice pot intra şi în teritoriul offroader-elor adevărate, care să înainteze în condiţii cu adevărat dificile şi neaşteptate ale naturii.
Urmările acestor sărituri de offroad au fost mici — rola de la benă a sărit din locul său la Cybertruck, iar la Rivian bara de pavilion s-a îndoit din cauza cortului greu fixat acolo în timpul săriturii. În rest, maşinile au înaintat cu brio.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
3,458
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!