Japonia va reporni cea mai mare centrală nucleară din lume, Kashiwazaki-Kariwa, cu parametri impresionanţi

27 Decembrie 2023, 15:01
Redacţia PiataAuto.md
Japonia a făcut un anunţ major azi pentru industria sa energetică, aprobând repornirea celei mai mari centrale nucleare din lume, Kashiwazaki-Kariwa, care staţionează parţial din 2007 şi total din 2011. Repornirea noii centrale nucleare va schimba esenţial mixul energetic al Japoniei, va reduce importurile de gaz cu aproape 10 milioane de tone de LNG, va schimba balanţa comercială a Japoniei şi va reduce semnificativ emisiile de CO2 din atmosferă.
Deşi Japonia e una din cele mai mari economii din lume şi are imaginea de a fi una din ţările cele mai avansate tehnologic, mixul actual energetic al acestei ţări arată extrem de înapoiat, cu doar circa 18% de energie regenerabilă şi 6% de energie venită din surse nucleare, în timp ce 38% din electricitate e generată de arderea gazului lichefiat, iar 32% de cărbuni. Şi asta în timp ce în anii 80 companiile japoneze precum Hitachi şi Toshiba construiau reactoare nucleare performante, iar politica ţării aspira spre o excludere totală a cărbunelui şi altor surse poluatoare de electricitate.
Foto: Reactor Toshiba în proces de construcţie

Fireşte, accidentul nuclear de la Fukushima din 2011 a fost cel care a pus o restricţie totală pe toate centralele nucleare, acestea fiind oprite pentru a trece inspecţii minuţioase în încercarea de a nu mai admite vreodată repetarea erorilor de acolo, când generatoarele diesel de rezervă erau poziţionate la subsol, iar în condiţiile de inundaţii provocate de tsunami, n-au putut funcţiona în situaţia critică generată de cutremur. Centrala despre care vorbim azi, însă, Kashiwazaki-Kariwa, era deja parţial oprită în 2011, şi tot din cauza unui cutremur anterior.
Centrala Kashiwazaki-Kariwa este cea mai mare din lume, având 7 reactoare nucleare cu o capacitate netă totală de 7.965 MW, deci aproape 8 GW! Primele 5 reactoare au o putere brută de 1.100 MW şi una netă de 1.067 MW, iar reactoarele 6 şi 7 au câte 1.356 MW putere brută şi 1.316 MW putere netă.
Primul reactor al centralei a fost construit în 1980 şi conectat la reţea în 1985, fiind produs de Toshiba. Următoarele două au fost definitivate în 1989 şi 1992, fiind conectate în 1990 şi 1993, şi aceste două fiind Toshiba. Reactoarele 4 şi 5 au fost produse de Hitachi, dar sunt identice tehnologic, şi au fost construite în 1990 şi 1985, fiind conectate la reţea în1993 şi 1989. Iar reactoarele 6 ş 7 sunt mai moderne, fiind construite de Toshiba, Hitachi şi General Electric împreună, cu definitivarea lor în 1995 şi 1996 şi conectarea la reţea în 1996 şi 1997.
La sfârşitul anilor 90, când toate cele 7 reactoare erau conectate la reţea şi funcţionare, centrala Kashiwazaki-Kariwa producea anual între 57 şi 61 TWh de electricitate. Pentru comparaţie, întreaga România consumă anual circa 50-54 TWh de electricitate, deci o singură asemenea centrală producea mai mult pe atunci.
În 2002 s-a descoperit că Tepco, compania care gestionează centrala, falsifica date despre siguranţă şi reactoarele au fost oprite până la noi verificări. Către anul 2004 reactoarele fuseseră pornite. Însă în anul 2007 a avut loc un cutremur de 6,6 grade pe scara Richter, numit Chuetsu, epicentrul căruia a fost în mare, la doar 19 km de centrala nucleară. Centrala a rezistat fără scurgeri nucleare, însă structura sa a manifestat mişcări peste normele calculate. Acest fapt a determinat izbucnirea unui incendiu la un transformator, iar reactoarele 3, 4 şi 7 au oprit în regim automatizat şi sigur din cauza cutremurului. Celelalte reactoare erau oprite în momentul cutremurului pentru inspecţii şi mentenanţe. Toată situaţia a determinat închiderea centralei pentru verificări şi îmbunătăţiri de structură pentru siguranţă.
Către anul 2011, când a avut loc accidentul de la Fukushima, doar două din reactoare fuseseră repornite, unul din ele temporar. Iar odată cu acel accident, toate centralele nucleare din Japonia au primit ordinul de închidere pentru verificări minuţioase şi doar o mică parte din ele au fost reconectate în următorii ani.
Foto: Centrala de la Fukushima

Centrala Kashiwazaki-Kariwa a avut multiple verificări între timp şi multiple probleme identificate de inspectori, care i-au dat instrucţiuni clare despre ce trebuia înlătura şi perfecţionat pentru ca centrala să poată opera. S-au făcut verificări până la cele mai teoretice scenarii, pentru a preveni orice posibile probleme viitoare şi abia acum centrala a primit undă verde pentru repornire.
Foto: Centrala Kashiwazaki-Kariwa în interior

În Japonia există suficient de mulţi adepţi care sunt împotriva redeschiderii şi repornirii acestor centrale nucleare, însă la cum arată azi mixul energetic al Japoniei, e mare nevoie de ele. Se estimează, de exemplu, că doar repornirea unui singur reactor de la centrala Kashiwazaki-Kariwa va îmbunătăţi balanţa comercială a Japoniei cu 800 milioane de dolari anual — cu alte cuvine Japonia va evita importul resurselor energetice de această sumă anual dacă va avea măcar un singur reactor de la Kashiwazaki-Kariwa funcţional. Dacă vor fi repornite toate 7 reactoare, atunci putem vorbi de o îmbunătăţire a balanţei de 5,6 miliarde de dolari anual.
Consumul anual de electricitate al Japoniei, o ţară puternic industrializată, e unul din cele mai mari din lume la nivel de ţară, oscilând între 900 şi 950 TWh anual. Prin urmare, cei 50-60 de TWh pe care-i produce cea mai mare centrală nucleară din lume, Kashiwazaki-Kariwa, care a primit acum undă verde pentru repornire, pot schimba simţitor tabloul de producţie şi mix energetic al Japoniei. Până la repornirea acestei centrale, indică că puţinele centrale care au fost repornite după Furushima generau în anul 2020, spre exemplu, doar 38,8 TWh de electricitate anual, deci noua centrală ar putea tripla această cifră doar ea. Japonia are în total 26 reactoare nucleare considerate drept operabile, aici fiind incluse şi cele care au fost oprite şi pot fi repornire, cum se întâmplă acum cu centrala Kashiwazaki-Kariwa. Puterea cumulată a celor 26 de reactoare e de 31,7 GW. Totodată, alte reactoare nucleare cu o putere de 17,1 GW sunt considerate drept pensionate sau oprite pentru totdeauna.
0
2,526
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!