(VIDEO) Un mecanic din Norvegia arată în ce stare sunt frânele cu tamburi ale unui VW ID3 electric după 2 ani şi ce probleme au frânele cu discuri pe unele maşini electrice

17 Decembrie 2023, 14:50
Redacţia PiataAuto.md
Mai multe maşini electrice moderne, inclusiv SUV-uri de talie mare precum VW ID.4 sau Skoda Enyaq, vin echipate cu frâne cu tamburi pe puntea spate, spre nedumerirea multora dintre noi, dar şi a mecanicilor, or, frânele cu tamburi sunt de obicei considerate inferioare în forţa de frânare, faţă de cele cu discuri. Pretextul oficial era că frânele cu tamburi protejează mai bine elementele sistemului de frânare de factori externi şi asigură o viaţă mai lungă. Un mecanic din Norvegia a arătat în ce stare sunt frânele cu tamburi ale unui VW ID.3 electric după 2 ani de exploatare şi totodată a indicat şi care sunt probleme unor modele electrice cu frâne cu discuri în condiţiile climei reci din Norvegia, cu mult material antiderapant pe drumuri.
Ei bine, frânele lui VW ID.3 s-au dovedit a fi neaşteptat de curate şi bine conservate pe interior, sugerând că pretextul oficial de protecţie sporită s-a adeverit şi în exploatare.
Construcţia interioară e foarte simplă, cu un singur cilindru care împinge saboţii, dar, la cât de puţin sunt folosite frânele mecanice pe o maşină electrică, datorită regenerării, frânele acestui VW au rămas într-o stare excelentă.
Totodată, mecanicul a mai scos la iveală o problemă cu frânele cu discuri ale multor alte maşini electrice, problemă care se face simţită mai ales în asemenea climă rece cu multă zăpadă şi material antiderapant. E vorba de uzura accelerată a discurilor prin ruginirea şi înţepenirea lor, din cauza că acestea sunt folosite prea puţin, tot din cauza regenerării.
Aceste maşini circulă pe drumuri, roţile lor ajung prin acel material antiderapant, care se depune pe discuri, dar plăcuţele de frână aproape că nu ating niciodată discurile pentru a curăţa periodic acele depuneri. Astfel, ele ajung să se sedimenteze şi să provoace coroziune adâncă discurilor, iar uneori şi cauciucurilor din etriere şi pistoanelor de acolo, ceea ce duce la o degradare avansată a acestor sisteme de frânare. Uneori se ajunge la situaţii în care după 3-4 ani discurile de frână şi alte elementele adiţionate trebuie schimbare nu din cauză că ar fi prea uzate pe partea de frânare, ci pentru că au ruginit prea profund şi nu mai pot opera în condiţii normale.
Mecanicul a sfătuit proprietarii de maşini electrice să facă mici mentenanţe anuale ale frânelor cu discuri sub forma scoaterii plăcuţelor şi curăţării acestora şi a discurilor de depuneri. O metodă mai simplă de a lungi viaţa, dar la fel de eficientă, e să se meargă pe un drum mai pustiu şi să se frâneze intens repetat, fără a pune în pericol alt trafic, pentru a curăţa periodic frânele la maşinile electrice.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
2
93,177
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!