(VIDEO) Volvo a pus în operare primul excavator electric de 23 de tone din Franţa, încercând să convingă clienţii sceptici

7 Februarie 2024, 15:27
Redacţia PiataAuto.md
Volvo e un lider la propulsia electrică nu doar pe filiera camioanelor produse, ci şi în echipamente de construcţie, destinate şantierelor, care dispun de propulsie electrică. Suedezii au lansat încă acum mai bine de doi ani primele asemenea utilaje electrice, iar unele dintre ele au reuşit deja realizări remarcabile, precum micuţul excavator care a lucrat pe vârful muntelui Schilthorn în Elveţia la 3.000 metri altitudine. Ei bine, în 2023 Volvo a lansat şi un excavator electric mult mai mare, de 23 de tone, pe care îl încadrase atunci în acţiune pe primele şantiere din Suedia. Se pare, însă, că există foarte mulţi clienţi sceptici despre modul realist în care ar putea opera un asemenea excavator, aşa că Volvo a găsit soluţia pentru aceştia, pe care a aplicat-o acum şi a reuşit astfel să pună în operare primul excavator electric de 23 tone în Franţa.
Soluţia Volvo e în a le propune închirierea excavatorului electric pentru aceşti clienţi, cu tot cu un tehnician de la Volvo, iar dacă au nevoie — şi cu un soi de staţie de încărcare fast charge portabilă, care funcţionează alături de un mic container de baterii în zone mai izolate. Pentru că, deşi foarte multe companii mari de construcţii au semnat angajamente SBTi de reducere a emisiilor proprii, în ton cu recomandările acordului de la Paris, şi deşi multe din aceste companii sunt mai mult deschise faţă de propulsia electrică, atunci când vine vorba de un excavator cu baterii, totuşi, apare imediat şi scepticismul, cu o mulţime de întrebări asociate — cum va funcţiona acest excavator, are braţul lui aceeaşi forţă ca unul clasic cu circuit hidraulic, câte ore de muncă înseamnă autonomia lui, unde se va încărca acolo, în câmp, şi mai ales cât timp? Sunt întrebări cât se poate de practice şi raţionale, pe care o companie trebuie să le pună ca să poată planifica lucrările la un şantier.
Pentru a nu convinge clienţii doar cu răspunsuri verbale să plătească banii pentru un excavator electric nou, cei de la Volvo au decis să ofere şi soluţia închirierii, menţionate mai sus. Astfel, constructorii au mai multă claritate şi mai mult ajutor până observă pe baza propriei experienţe cum funcţionează totul, iar ulterior pot decide dacă vor să cumpere deja un asemenea excavator sau nu.
Ei bine, un asemenea excavator electric Volvo EC230 are braţul său acţionat hidraulic în continuare, având un circuit cu 300 litri în ele, care e acţionat de pompe electrice. Respectiv forţa de operare a braţului, precizia şi maniera în care se lucrează sunt identice cu un excavator diesel. Marele beneficiu e liniştea în care operează un asemenea excavator, generând doar 67 dB în cabină, iar afară lângă excavator zgomotul ajunge la 97 dB, în timp ce în afara şantierului zgomotul ajunge la doar 60-70 dB. Un excavator diesel ar produce de la 104 dB în sus.
Excavatorul electric are o baterie litiu-ion de 264 kWh, deci cam cât 2-3 automobile electrice. Motorul său principal are 143 CP în regim continuu şi 217 CP pe perioade scurte. Atunci când munceşte în continuu, autonomia sa ajunge la 5 ore. Dacă la şantier există o priză fast charge, atunci într-o oră, cât durează pauza de masă, excavatorul îşi reîncarcă bateriile la până spre 90% şi mai mult, putând accepta o putere de până la 150 kW, şi poate munci până la sfârşitul zilei neîntrerupt. Şantierul din Franţa, însă, nu a avut o asemenea priză fast charge adusă acolo şi a încărcat cu priză Type 2 lentă. Volvo spune că încărcarea la acest tip de priză durează în cel mai fericit caz circa 6 ore, ceea ce ne face să deducem că CE230 ar accepta puterea maxim posibilă pentru acest standard de priză, la 43 kW. Desigur, dacă acolo, la şantier, ai şi o conexiune suficient de puternică încât ea să poată livra 43 kW. În caz contrar, dacă ea e de doar 22 kW, de exemplu, cum se întâmplă mai des, atunci timpul de încărcare practic se dublează la 12 ore.
Prin urmare, e clar de ce există încă scepticism pentru aceste tipuri de utilaje din partea celor care trebuie să ia o decizie asumată de a investi sau nu în ele, fiind oarecum reticenţi dacă nu se vor pomeni în situaţii de inconvenienţe logistice care să le dea peste cap munca.
La şantierul din Franţa unde a lucrat primul asemenea excavator electric, însă, se construieşte o herghelie, regiunea e în apropiere de Paris, iar compania constructoare va putea emite companiei dezvoltatoare a proiectului un certificat prin care se va confirma că la construcţia hergheliei au fost evitate emisii CO2 de o anumită cantitate, datorită acestui excavator.
Vezi mai jos şi un video publicat de Volvo cu excavatorul electric, în operare în Franţa.
0
1,644
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!