Jaguar va opri complet producţia de maşini, pentru a se pregăti de o renaştere ca producător doar de modele electrice

11 Martie 2024, 11:33
Redacţia PiataAuto.md
Jaguar a anunţat un pas foarte atipic pentru lumea auto şi pentru industrie în general. Producătorul britanic va opri complet producţia de automobile în iunie şi nu va mai produce nicio maşină o perioadă de timp, urmând să renască ulterior ca un producător doar de modele electrice, aşa cum promisese demult că o va face.
Mişcarea anunţată de Jaguar bine pe fundalul unei game de modele învechite moral deja, care nu a mai văzut lansări noi de ani buni. Jaguar F-Type, singurul sportcar din gamă, a fost scos din producţie în 2023. Mai devreme a plecat în istorie şi limuzina XJ. În gamă mai rămăseseră modelele XF, XE, E-Pace şi F-Pace, dar şi modelul electric I-Pace, care era fabricat în Austria de Magna-Steyr, în baza unui contract.
În ultimul timp, producătorul britanic raporta doar vânzările cumulare pentru Jaguar şi Land Rover, evitând să dea cifre separate pentru Jaguar, dar e cât se poate de clar că marca britanică era tot mai umbră. Şi acum britanicii au decis să oprească total producţia tuturor modelelor actuale, pregătindu-se de noi modele electrice. E ceva aproape unic în istorie, când un producător auto recurge benevol la asemenea sincope lungi cu sistări totale de producţie. Însă această pauză le va permite celor de la Jaguar să-şi pregătească liniile de producţie după noile standarde, reechipate de la zero, fără a avea de făcut compromisul menţinerii în producţie a celor actuale.
De fapt, planul Jaguar este ca producţia actuală să funcţioneze la viteză accelerată până în luna iunie, acumulând stocuri suficiente de maşini, încât să le poată vinde până la sfârşitul anului şi poate chiar începutul anului viitor. De cealaltă parte, pe la sfârşit de an ar trebui să fie lansat şi primul model electric Jaguar din epoca nouă, cu 4 uşi, care ar trebui să intre în producţie la trecerea dintre ani.
După asta, anul viitor ar mai trebuie să urmeze încă 2 modele electrice lansate pe aceeaşi platformă, iar astfel Jaguar va avea deja 3 modele electrice cu care să poată genera vânzări, însă cel de-al treilea va fi pus în producţie abia în 2026. Deci, inevitabil vor urma doi ani de vânzări foarte modeste pentru Jaguar, până acesta îşi va relua avântul, cu condiţia ca acele modele electrice noi să impresioneze cumpărătorii.
O mişcare foarte atipică şi riscantă, deci, dar având acoperirea Land Rover, sub umbrela aceleiaşi companii, britanicii au decis că se pot ambiţiona să facă această mişcare.
1
29,056
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!